Nizom prigodnih programa, Planinarsko društvo Dilj gora ove godine proslavlja stoljeće svog postojanja i organiziranog planinarenja u Slavonskom Brodu. U toj svečanoj prigodi u utorak, 21. svibnja brodski su planinari u dvorani Gradske knjižnice priredili i svečanu promociju nove monografije “Sto godina planinarstva u Slavonskom Brodu”.

Monografija, s impresivnih 170 stranica i 340 fotografija, pruža sveobuhvatan pregled povijesti društva. Promociju su svečano otvorili novinar i novi član društva Marin Kovačević te ravnateljica Knjižnice Ružica Bobovečki, zajedno s predsjednikom planinarskog društva Sinišom Damjančićem.

Kako je na promociji istaknuo predsjednik Planinarskog društva Dilj gora Siniša Damjančić, riječ je o izdanju na čijoj se pripremi predano radilo pune dvije godine,  prikupljanjem fotografija, dokumenata i priča koje su obilježile povijest Društva.

Najveći izazov, u pripremi bilo je prikupljanje građe prije Domovinskog rata, jer je nažalost arhiva u Planinarskom domu ‘Đuro Pilar’ tijekom ratnih stradanja nepovratno izgubljena. Velika pomoć bile su prva knjiga ‘Planinarstva u Brodu’ Teodora Trifunovića, te privatne arhive pojedinih članova. S druge strane, od 2000. naovamo bilo je jako puno materijala zahvaljujući pojavi digitalne fotografije i internetu, koje je trebalo pregledati, proučiti i izabrati najzanimljivije. Zasigurno, puno je toga u monografiji ostalo nezabilježeno, izostat će i brojna događanja od ove godine u kojoj PD Dilj gora obilježava 100. rođendan, poput svečane akademije, izložbe i Dana slavonskih planinara…

Na svečanoj promociji, među brojnim je članovima i gostima bio i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar, koji je u prigodnom govoru istaknuo kako upravo Brođani imaju snažnu poveznicu i ulogu u osnivanju Hrvatskog planinarskog društva 1874. godine i to u osobama Đuri Pilaru i Vladimiru Mažuraniću, ocu slavne spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić.

Podsjetimo, podružnica HPD-a u Slavonskom Brodu osnovana je 25. srpnja 1924. godine na inicijativu Eugena Šrepela, magistra farmacije i ljekarnika iz Slavonskog Broda. No, ideja o osnivanju planinarske organizacije u Brodu postojala je i prije Prvog svjetskog rata, a zabilježena je u ‘Hrvatskom planinaru’ iz 1911. godine.