Dragi prijatelji, planinarke i planinari

nakon duže pauze, ove godine započinjemo 3. ciklus “Pohoda slavonskim planinama” prema izmjenjenim pravilima ali uglavnom prema već tradicionalnom programu:

U PET DIONICA OBIĆI CIJELU TRASU SLAVONSKOG PLANINARSKOG PUTA uz logističku potporu organizatora.

Glavna novost je u tome što će se dionice Pohoda hodati dva puta godišnje: u svibnju (3. vikend)  i u listopadu (2. vikend) uz moguće korekcije. Točni datumi će biti objavljeni u godišnjem kalendaru aktivnosti slavonskih planinarskih društava. Svih pet dionica bi se tako prošlo u dvije i pol godine. Novi ciklus kreće u prvom slijedećem terminu istom dinamikom, odnosno 3. ciklus završava u svibnju 2026. a 4. ciklus počinje u listopadu iste godine. Tako ćemo dobiti da ciklusi kreću u svibnju i listopadu naizmjenično.

Pohod organizira PU Slavonski planianri u suradnji s lokanim Društvima.

Osiguran je prijevoz prtljage (presvlaka, hrana i sl) između svih većih odmorišta i mjesta za noćenje pa se na hodanje nosi samo mali ruksak s osnovnim potrebama.

 

          Pozivamo vas na “Pohod slavonskim planinama”

            III ciklus, prva dionica – 18./19. svibnja 2024.

trasom SPPa od Petrovog vrha preko Omanovca do Strmca.

(najava druge dionice – 12./13. listopada 2024. –  od Strmca do Orljave)

 

PROGRAM POHODA:

18.05. subota – 7,00  okupljanje sudionika ispred pl. doma Petrov vrh iznad Daruvara. Pozdravna riječ organizatora, otvaranja novog ciklusa

            Tko je iz daljega, može prespavati u domu.

7,30  kreće se na pohod. u dvije grupe:

  1. A) zahtjevnija – za one koji planiraju hodati svih 10 sati do Omanovca                                                                                                             (veća pauza u Španovici)
  2. B) prosječna – za one koji planiraju hodati 6 sati do Španovice,

a poslije toga se prebacuju vozilima do Omanovca

Satnica prvog dana: manastir Pakra (2 h), Veliki Javornik (2 h), Španovica (2 h), Čaklovac (2 h)  Omanovca (2 h) – ukupno 10 h. Odmori

Veće pauze na Purnici, u Španovici i kod izvora Lučica (vjerojatno)

Za grupu B i one iz grupe A, koji ne žele nastaviti dalje od  Španovice, organizirat će se prijevoz (ako nemaju svoj) do Omanovca po popularnoj cijeni. Zbog planiranja, potrebno je prijaviti potrebe za prijevozom osoba najkasnije do 13.05.2024.

19,00 – 06,00  večera, odmor i noćenje u pl.domu Omanovac

Rezervaciju smještaja i prehranu dogovarmo prema prijavama sudionika.

 

19.05. nedjelja – 8,00 nastavak pohoda, jedna grupa:

Omanovac – Brezovo polje – Strmac (6 sati hoda)

Pauze na Velikoj Poljani i na Brezovom polju

16,00 – 17,30 sati – dolazak do pl.kuće Strmac, završetak Pohoda

            Za one koji žele topli obrok na kraju puta ili prenoćiti na Strmcu, dogovaramo prema prijavama sudionika.

Za one koji nemaju svoj prijevoz i treba ih vratiti (samo vozače ili sve zajedno) do vozila parkiranih kod doma Petrov vrh ili na Omanovcu, organizirat će se prijevoz po popularnoj cijeni. Zbog planiranja, potrebno je prijaviti potrebe za prijevozom osoba najkasnije do 13.05.2024.

Uz prigodni pečat Pohoda, sudionici s ovjerenim kartonom svih pet Pohoda  dobivaju spomen plaketu.

Dodatne mogućnosti:

– tko ne može doći u subotu u jutro, može se Pohodu pridružiti u Španovici oko 13,00 sati (uz najavu) ili u nedjelju u jutro

– svi koji bi došli zajedno s “jačim hodačima”, a nisu spremni na veće napore, mogu provesti ugodan vikend kraćim turama označenim stazama oko domova u vlastitoj organizaciji (nisu predviđeni vodiči).

Jedna od mogućnosti je dolazak vozilom na Strmac u petak navečer i po tom prebacivanje na Petrov vrh. To je naročito dobro rješenje za one koji dolaze iz daljega i po silasku na Strmac mogu odmah krenuti kući. Molimo najave dolaska, a naročito potreba za prijevozom osoba čim prije, a najkasnije 13.05.2024. isključivo na e-mail adresu: slavonski.planinari@gmail.com.

            Organizator osigurava: vodiče, jutarnji čaj i pecivo, prijevoz rezervnih stvari i opreme, osvježavajuće napitke na odmorištima.

            Rezervacije i dogovore oko noćenja i toplih obroka dogovarmo prema prijavama sudionika.

 

            Za sva pojašnjenja, pitanja i PRIJAVE (do 13.5.2024. ali bolje što prije) na:                                                                        e-mail:  slavonski.planinari@gmail.com

 

                    Dobro došli !

 

PS

Program je podložan manjim promjenama, koje ne utječu na osnovni plan.

Prijavljeni sudionici će biti detaljno i na vrijeme o svemu informirani.