Povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj Hrvatski planinarski savez na najvišoj hrvatskoj planini Dinari otvorit će atraktivnu planinarsku obilaznicu s 14 kontrolnih točaka.

Svečanost otvorenja Planinarske obilaznice Dinara održat će se u subotu 14. rujna 2024. na Kninskoj tvrđavi, s početkom u 11 sati. Pozivamo sve planinarske udruge i planinare da planiraju svoje sudjelovanje na prigodnoj svečanosti otvorenja Planinarske obilaznice Dinara 14. rujna u Kninu i posjet Dinari.

Planinarska obilaznica Dinara uspostavlja se radi populariziranja najviše planine u Republici Hrvatskoj te prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeđa na širem prostoru Knina. Obilaznica će zainteresiranim planinarima omogućiti obilazeći Dinaru otkriju mnoge prirodne ljepote, dožive nove vidike i upoznaju skrivene kutke na planini i ispod nje te kulturno-povijesne znamenitosti važne za razumijevanje hrvatske prošlosti. Osnivač obilaznice je Hrvatski planinarski savez (HPS), a sve aktivnosti provode se u suradnji s HPD-om Dinara iz Knina, HPK-om Sveti Mihovil, HPD-om Kamenar i PEU-om Stribor iz Šibenika te Turističkom zajednicom Grada Knina. Uređenje planinarskih putova na trasi Planinarske obilaznice Dinara sufinancirano je sredstvima Ministarstva turizma i sporta kroz projekt Hrvatskog planinarskog saveza “Sigurna i održiva planinarska infrastruktura”. Dnevnici obilaznice bit će dostupni od 14. rujna.

Put započinje u Kninu, prelazi preko Dinare i završava u Kijevu, a može se proći za 2-3 dana. Obilaznica obuhvaća vrhove Tomin nosić, Badanj, Dinaru, Jančiju glavicu i Goricu, planinarske objekte Brezovac, Zlatko Prgin i Martinova košara, prirodne fenomene slap Krčić i vrelo Cetine te kulturno-povijesne spomenike Kninsku tvrđavu, Napoleonov most, gradinu Glavaš i crkvu svetog Mihovila u Kijevu. Obilaznicima koji dokažu posjet svim kontrolnim točkama Hrvatski planinarski savez dodijelit će značku. Obilaznica se uspostavlja u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj i ostat će trajan trag na velik jubilej koji slavimo ove godine. Na dan otvorenja obilaznice 14. rujna 2024. za sve planinare osiguran je slobodan ulaz u Kninsku tvrđavu.