Prošlost i sadašnjost na južnim padinama Papuka: MARKOVAC – VRANIĆ – NJEŽIĆ

            Hladna kišna nedjelja, 10. prosinca 2023., uskom blatnjavom cestom prema Markovcu Požeškom spušta se kolona automobila i jedan autobus. Vozači se trude naći što sigurnije (tvrđe) mjesto za parkiranje a putnici oblače kabanice i hitaju zauzeti neko mjesto pod strehama budućeg volonterskog centra udruge “Slap” iz Osijeka. Od najavljenih 100-tinjak, četvrtina se uplašila kiše no toliko je došlo nenajavljenih hodača, kojima kiša nije toliki problem. Tako je ukupna brojka ostala ista. Najbrojniji su bili članovi HPD Sisak. Zajedno s četvero članova HPD Zrin iz Petrinje, došlo ih je 40 – autobusom. Iz Slavonije su sudjelovali članovi iz (abecednim redom): HPD Bršljan-Jankovac, Osijek; PD Dilj gora, Sl. Brod; PD Đakovo; HPD Gojzerica, Požega; HPD Klikun, Pleternica; PD Krndija, Našice; PD Mališćak, Velika; HPD Papuk, Virovitica; PD Petrov vrh, Daruvar; HPD Sokolovac, Požega; PD Zanatlija, Osijek i  HPD Vidim, Kutjevo.
            Topli čaj, svježe slatke i slane kiflice te vjera u prognozu da će kiša uskoro jenjati i sasvim prestati bile su utjeha da će sve na kraju biti dobro. Zbog ledene kiše koja je uporno padala, nitko se nije sjetio zajedničke fotografije. Kratki pozdravni govori i s nestrpljenjem krećemo planiranom kružnom stazom: od budućeg volonterskog centra u Markovcu Požeškom, šumskom cestom pa neoznačenim putem kroz šumu do pjeskokopa Vranić. Ovaj  neaktivni kop kvarcnog pijeska (za potrebe staklarske industrije Lipiku), najznačajnije je nalazište fosilnih kitova i brojnih drugih fosilnih ostataka vezanih uz Panonsko more i značajno gnjezdište zaštićenih ptica pčelarica.  Dalje neoznačenim putem do šumske ceste i pa označenim putom prema širokoj prosjeci, kojom prolazi magistralni dalekovod. Izostao je vidik prema Požeštini i Zap. Papuku jer smo bili u oblaku. Ovdje se već lijepo bijelio tanki smrznuti snježni pokrov. Najviša kota je koju smo dosegli je Poljana (530 m). Ovdje su zanimljivi primjerci srušenih i vremešnih stabala hrasta i bukve, zbog kojih se ovo područje nastoji zaštititi od prekomjerne eksploatacije. Kiša je u međuvremenu bivala sve slabija pa sasvim prestala. Oblaci su se razmaknuli i kod odmorišta Nježić smo mogli duže uživati u pogledu na gore oko kotline i maglom prekrivenu Vallis Aureu. Ostao je samo lagani spust do polazne točke u Markovcu.
            Besplatan topli grah i čaj  (našlo se tu i drugih tekućina iz ruksaka) baš su dobro došli nakon povratka s hodanja. Na improviziranom štandu je ponuđen dio proizvoda imanja Vilin šapat.
            Za uspomenu na ovaj izlet na raspolaganju je bio pečat, podijeljeni su prigodni letci a društvima priznanja.
            Izlet u nepoznati Papuk prigodom MDP, organizirali su JU Park prirode Papuk i udruga Slavonski planinari. PP Papuk se dodatno pobrinuo za organizaciju i trošak doručka i ručka.

Hrvatski planinarski savez podupire ovo obilježavanje MDP za područje Slavonije. Ovogodišnja tema je: Obnova planinskih ekosustava.
            Domaćini na terenu su bili  Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka te imanje za ekološku proizvodnju Vilin šapat iz Markovca Požeškog.
            Za sigurnost planinara su brinuli članovi HGSS stanica Požega.

            Svima hvala i vidimo se iduće godine u isto vrijeme na nekom drugom mjestu!

Tekst: Otmar Tosenberger
Foto: Slavonski planinari i PP Papuk