“Od Ivane do Tadije” – planinarska manifestacija HPD “Dilj gora”, Slavonski Brod

Dana 17.04.2011. godine planinari HPD „Dilj gora“ Slavonski Brod započeli su s planinarskom manifestacijom „Od Ivane do Tadije“ koja je posvećena velikim književnicima i pjesnicima, Ivani Brlić-Mažuranić i Dragutinu Tadijanoviću, kojom prilikom je otvorena i nova planinarska staza istoga imena.

Manifestacija je započela okupljanjem planinara i ljubitelja pisane riječi pred Planinarskim domom „Đuro Pilar“ na Brodskom brdu. Ono najvažnije, odazvalo se puno mladih i školske mladeži. Nakon doručka i pozdravne riječi predsjednice HPD „Dilj gora“ Marice Petričević, krenulo se prema Brlićevcu, gdje je pored kuće u kojoj je živjela i stvarala Ivana Brlić-Mažuranić sudionicima pohoda prof. Tandarić približio stvaralaštvo i život književnice.

Od Brlićevca put vodi dalje prema kapelici Sv. Petke, koju su obnovili i uredili planinari Slavonskog Broda, omiljenom izletištu Brođana. Tu se odmorilo, a naš planinarski prijatelj Zlatko Gorec upoznao nas je s radovima brodskih planinara na obnovi kapele i izvora i uređenju prostora.

Put smo nastavili dalje prema selu Rastušje, rodnom selu pjesnika Dragutina Tadijanovića. Ispred pjesnikove rodne kuće u Rastušju sudionike pohoda pozdravio je pjesnikov praunuk, koji je zatim sve pozvao u dvorište gdje je slijedilo detaljnije upoznavanje sa životom i radom pjesnika Dragutina Tadijanovića. Sjedili smo uz potok od čijih su vrba nastajale „srebrne svirale“, gledali polja na kojima su rasla „visoka žuta žita“ i prozore iza kojih je „dugo u noć, u gluhu zimsku noć“ pjesnikova mati tkala. Naime, pjesnik je od rođenja do 1923. godine živio u Rastušju i tu su nastale njegove najljepše, najemotivnije pjesme. Na ovom pohodu mogli smo ih uistinu doživjeti.

Planinarska staza vodi  uz polja Rastušja lagano uzbrdo u šumu i šumom dalje do „Šume striborove“, carstva mašte naše književnice Ivane Brlić-Mažuranić, gdje su Brođani uredili dječje igralište, tu se odmara i vraća mislima u djetinjstvo u „priče iz davnine“ koje su nas tada ispunjale. Zadnja dionica staze ide Brodskim brdom do Planinarskog doma „Đuro Pilar“, gdje slijedi odmor, objed i planinarska veselica.

Planinar je, bez sumnje, emotivna osoba i ova manifestacija kao sjedinjenje pjesme i proze, emocija i planinarstva, života i rada u prirodi, ispunila je sva očekivanja pravog planinara.

Sve čestitke planinarima HPD „Dilj gora“ Slavonski Brod na izvrsnoj organizaciji planinarske manifestacije „Od Ivane do Tadije“, a isto tako na izvrsno uređenoj planinarskoj stazi istog naziva koja se prođe za 3,5 sata i svaki ju planinar bez napora može i treba proći.