Dana 17.04.2011. godine planinari HPD „Dilj gora“ Slavonski Brod započeli su sa planinarskom manifestacijom „Od Ivane do Tadije“ koja je posvećena velikim književnicima i pjesnicima, Ivani Brlić-Mažuranić i Dragutinu Tadijanoviću. Tom prilikom otvorena je i nova planinarska staza istoga imena povezana sa već postojećim planinarskim putovima Dilja.

Za ovu prigodu društvo je izdalo i trodijelni letak A4 formata koji sa jedne strane donosi vrlo preciznu planinarsku kartu sa dužinama dionica staze i vremenom potrebnim za obilazak, a sa druge strane nas informira o tome tko su bili „Ivana Brlić-Mažuranić i Dragutin Tadijanović“. Na letak je moguće utisnuti pečat Pohoda kao uspomenu na ovo planinarsko događanje.

Manifestacija je započela okupljanjem planinara i ljubitelja pisane riječi pred Planinarskim domom „Đuro Pilar“ na Brodskom brdu. Ono najvažnije, odazvalo se puno mladih i školske djece. Nakon doručka i pozdravne riječi predsjednice HPD „Dilj gora“ Marice Petričević, krenulo se prema Brlićevcu, gdje je pored kuće u kojoj je živjela i stvarala Ivana Brlić-Mažuranić sudionicima pohoda Blaženka Smoljan približila stvaralaštvo i život književnice.

Od Brlićevca put vodi dalje prema kapelici Sv. Petke, koju su obnovili i uredili planinari Slavonskog Broda. To je omiljeno izletištu Brođana i hodočasnika sve tri konfesije koje štuju ovo sveto mjesto. Tu se odmorilo, a naš planinarski prijatelj i vodič, Zlatko Gorec upoznao nas je s radovima brodskih planinara na obnovi kapele, izvora i uređenju okolnog prostora.

Put smo nastavili dalje prema Rastušju, rodnom selu pjesnika Dragutina Tadijanovića. Ispred pjesnikove rodne kuće u Rastušju, sudionike pohoda pozdravio je jedan od pjesnikovih praunuka (potomak jedne od njegovih sestara, jer Dragutin Tadijanović nije imao djece), koji je zatim sve pozvao u dvorište gdje je slijedilo detaljnije upoznavanje sa životom i radom pjesnika Dragutina Tadijanovića. Sjedili smo uz potok od čijih su vrba nastajale „srebrne svirale“, gledali polja na kojima su rasla „visoka žuta žita“ i prozore iza kojih je „dugo u noć, u gluhu zimsku noć“ Tadijina mati bijelo platno tkala. Naime, pjesnik je od rođenja 1905. godine pa do 1923. živio u Rastušju i tu su nastale njegove najljepše i najemotivnije pjesme. Na ovom pohodu mogli smo ih uistinu doživjeti. Umro je u Zagrebu 27.06.2007. godine.

Planinarska staza vodi kroz polja Rastušja, preko potoka, lagano uzbrdo u šumu, sve do izletišta „Šuma Striborova“. Likovi od drveta iz carstva mašte naše književnice Ivane Brlić-Mažuranić, okružuju lijepo uređeno dječje igralište. Tu se odmara, i vraća mislima u djetinjstvo kroz „priče iz davnine“ koje su nas nekad ispunjavale i oduševljavale. Ivana je rođena u Ogulinu 18.04.1874. a umrla u Zagrebu 21.09.1938. godine. Od 1892. seli se sa mužem u Brod na Savi gdje je živjela većinu života koji je posvetila svojoj obitelji, obrazovanju i književnom radu. Zadnja dionica staze ide Brodskim brdom do Planinarskog doma „Đuro Pilar“, gdje slijedi odmor, objed i planinarska veselica. Planinar je, bez sumnje, emotivna osoba pa je i ova manifestacija, koja sjedinjenje pjesmu i prozu, prirodu i planinarstvo, život grada i život sela, pješačenje na čistom zraku uz lijepo sunčano vrijeme, i ispunila je sva očekivanja svakog od prisutnih planinara. Dovoljno za doći na godinu ponovo.

Drugi Pohod „Od Ivane do Tadije“ održan je 15.04.2012. okupivši, sada već tradicionalno planinare sa obadvije strane Save kao i goste iz ostalih krajeva Lijepe naše. Treći Pohod održan je 14.04.2013. a četvrti 13.04.2014. godine. Sve čestitke domaćinima, HPD „Dilj gora“ Slavonski Brod, na izvrsnoj organizaciji planinarskog Pohoda „Od Ivane do Tadije“, kao i na odlično uređenoj planinarskoj stazi istog naziva koja se prođe za oko 3,5 sata laganog hoda. Slijedeće godine, 5. Pohod „Od Ivane do Tadije“ održat će se 12.04.2015. godine.

Za web stranicu Slavonskog planinarskog saveza, Berislav Tkalac, 16.04.2014.