Završio je prvi ciklus jednog od pet projekata obilaska SPP-a. Projekti su osmišljeni tako da nude obilazak SPP-a na više načina. Takav pristup planinarstvu nije ništa novo, samo je oblikovan u organizirano planinarenje već prema željama i mogućnostima planinara svih uzrasta i tjelesnih sposobnosti. Obilazak SPP-a tehnički gledano spada u laku kategoriju i nije nam potrebna nikakva druga oprema osim one koju koristimo za „normalno“ planinarenje.

Na taj način propagiramo i permanentno promoviramo SPP. Obilazi se putem projekata: 1. kroz 5 pohoda, 2. etapno kroz 16 izleta, 3. turno kroz 8 dana, 4. točkasto po želji, 5. biciklom ili „na svoj način“ prema vlastitom planu. SPP se obilazi sa dnevnikom u ruci ili bez njega, svejedno.

Prvi projekt nazvan je „5 Pohoda slavonskim planinama“. Održava se svake godine kao dvodnevni izlet po 5 dionica SPP-a, trećeg punog vikenda u svibnju kroz pet tekućih godina (i stalno će se ponavljati) a prvi je bio 2011. godine kada je izdan i novi Dnevnik SPP-a sa 35 KT. Organizator je SPS u suradnji sa lokalnim planinarskim društvima. Svaka od pet dionica ima po dva jednako važna povjerenika (svaki za po jedan dan Pohoda) koji bi trebali biti prisutni kao glavni vodiči Pohoda, a članovi su Komisije za pl. putove SPS-a, Potkomisija za SPP. Ovaj projekt vodi po jedinstvenoj, standardnoj trasi SPP-a, prema karti iz Dnevnika. Voditelj projekta je predsjednik SPS-a Otmar Tosenberger, Đakovo. On je i predsjednik Komisije za planinarske putove SPS-a. Za 3. projekt povjerenik je Berislav Tkalac, Županja.

Drugi projekt nazvan je „Etapno po SPP-u u 16 jednodnevnih izleta“. To znači da se trasa SPP-a obilazi u cijelosti po sistemu „tamo gdje smo prošli puta stali, slijedeći put nastavljamo“ a ciklus traje 2 godine (i stalno će se ponavljati). Naš projekt je započeo 2011. no ubrzo se i zaustavio jer nije bilo društva koje bi se prihvatilo suradnje i stalne organizacije izleta. Od 2012. projekta se prihvatio Vladimir Pavičić i HPD „Zanatlija“ u suradnji sa Komisijom za SPP i p.p. SPS-a. Od 2013. projektu se priključilo PD „Bršljan-Jankovac. Uvijek polazimo u 6:30 iz Osijeka, i uvijek idemo preko Našica. Ovaj projekt obilazi sve KT SPP-a. U prvom ovakvom obilasku SPP-a (ciklus 2012/13), značku je zaslužilo 8 planinara, a dvojici planinara nedostaje po jedan izlet, pa je za očekivati da će nas do kraja 2013. biti 10. Za svaku godinu se planira 8 izleta, sa planom datuma. Izleta nema u 7.8.12. i 1. mjesecu. Voditelj projekta je Vladimir Pavičić, Osijek, povjerenik Komisije za p.p. SPS-a.

Svih 300 km SPP-a u ovom 1. ciklusu prošlo je 8 planinara. 6 iz HPD „Zanatlija“ Osijek, 1 iz HPD „Krndija“ Našice i 1 iz HPD „Tikvica“ Županja. Sveukupno na ovim izletima bilo je 235 planinara pojedinačno, i 842 planinara na svim izletima. U projekt se uključilo više od pola društava članica Slavonskog planinarskog saveza. Broj sudionika po društvima:

 1. PD Bršljan-Jankovac      Osijek  95
 2. HPD Zanatlija                 Osijek  69
 3. HPD Krndija                   Našice 15
 4. HPD Dirov brijeg        Vinkovci 13
 5. PD Dilj gora      Slavonski Brod 12
 6. HPD Psunj             Lipik-Pakrac   7
 7. PD Petrov vrh                Daruvar  5
 8. HPD Belišće                   Belišće   4
 9. HPD Tikvica                  Županja  4
 10. HPD Sokolovac              Požega   3
 11. HPD Klikun                Pleternica  3
 12. HPD Papuk                 Virovitica  2
 13. PD Đakovo                     Đakovo  1
 14. PD Šumar                          Osijek  1
 15. HPD Zagreb-Matica          Zagreb 1

 Domaćini su nam na zadnjoj etapi (27.10.2013.) od Međe preko Crnog vrha i Vranog kamena do Petrovog vrha (kao i na prethodnoj od Novog Zvečeva preko Ljutoča do Međe) bili planinari iz PD „Petrov vrh“ Daruvar. Glavni vodič je bio Slavko Pokorny-Sliva, u sredini Vladimir Sonički sa još nekoliko vodiča, a na začelju kolone, budnim okom pratili su nas Tanja i Ivica, naši novi vodiči iz HPD Zanatlije Osijek, kao i Vlado Pavičić organizator cijelog ovog projekta. Malu ceremoniju čestitanja osmercu sa SPP-a, upriličio je predsjednik SPS-a, Otmar Tosenberger koji je također sa nama prohodao i ovu etapu, kao i mnoge prethodne. Vrijeme je bilo sunčano i toplo, vinski gulaš u domu na Petrovom vrhu odličan, kao i čuveni Rajnski rizling bez kojeg nema gulaša. Detaljnu statistiku o svim izletima vodio je Vladimir Pavičić, a snimak GPS traga napravio je Damir Ižaković, oba iz HPD Zanatlija Osijek. Za PD „Bršljan-Jankovac“ ove poslove vrlo uspješno vodi Miroslav Bahmajer. Poslije obrade podataka, svi podaci će biti objavljeni na web stranici SPS-a kao i na drugim planinarskim web stranicama. S ponosom možemo istaknuti da je ovaj projekt SPS-a zaživio i uspio u svojoj namjeri propagande obilaska SPP-a, te poboljšao kvalitetu održavanja i sigurnosti obilaska SPP-a (sa novim kutijama i pečatima na 35 KT ove obilaznice) uz pomoć članica udruga SPS-a, naših povjerenika, službe markacista i službe vodiča Stanice vodiča Slavonija. U logistiku održavanja SPP-a uključivale su se i Stanice HGSS-a sa područja slavonskih županija. Sve nedostatke koje smo uočili na trasi kao i propuste vezane za KT, pokušat ćemo otkloniti u narednom razdoblju. Sinergijom ove tri službe i većom međusobnom suradnjom, SPP bi svakako dobio na traženoj kvaliteti kojoj svi težimo, pa je taj element suradnje izuzetno važan za permanentno održavanje puta kao i stručno vođenje i spašavanje u planini. Na sreću, možemo konstatirati da u prvom ciklusu nije bilo ozljeda, nepredviđenih situacija i lutanja po planini. S veseljem očekujemo novi ciklus za period od 2014/15, koji započinje zadnje nedjelje u veljači slijedeće godine. Program po mjesecima možete pogledati na web stranici SPS-a, HPD Zanatlija i PD Bršljan-Jankovac iz Osijeka.

Tekst i fotografije, Berislav Tkalac, Županja, 09.11.2013. godine