Visokogorsko planinarenje i alpinizam ekstremni su oblik planinarenja, tj. kretanja u visokim gorjima našeg planeta koja su zbog svoje nepristupačnosti i prekrasnih struktura majke prirode mamci za sve penjače željne avanture i otkrivanja novih vidika.

Upravo na tromeđi alpskih zemalja,u masivu Monte Rose, odigrala se treća epizoda prvog slavonskog visokogorskog tečaja pod vodstvom Dražena Mlinarića Mlinke. Povijesna pokrajina Pijemont u kojoj se nalaze Peninske Alpe, dio centralnih Alpi, bile su nam san kojeg smo željeli proživjeti. Ovo je bila treća stepenica na koju smo se željeli popeti nakon što smo uspješno prošli izlete u Sloveniji usponima na Malu Mojstrovku i Austriji na Hochalmspitze.

Hrabri i odvažni Slavonci, njih dvadeset i troje, imali su završni izlet koji je trajao pet dana, a imao je za cilj prikazati sve vještine koje su slavonski visokogorci dosad naučili na usponima u Sloveniji i Austriji te na brojnim vježbama i predavanjima…

Na svim izletima pratila nas je divna atmosfera i upoznali smo nove prijatelje koji teže istim ciljevima, a ti su svladavanje visokogorskih uspona i primjenu stečenih znanja i vještina te ljubav prema visokim planinama čiji je dostizanje vrhova pobjeda ljudskog duha.

Da je netko rekao još prije nekoliko godina da će se u Slavoniji održati visokogorski tečaj, rijetki bi vjerovali u to. O takvom tečaju se priča već dugo. Budući da još ne postoji program školovanja za to područje pri HPS-u, odlučeno je udružiti slavonske snage i interno pokrenuti stvar s mrtve točke. Bilo je sveukupno 38 polaznika tečaja koji su prošli predavanja, vježbe i praktični dio (tri izleta u Alpe iznad 2000, 3000 i na kraju 4000 metara). Predavanja i vježbe su se sastojali od tema kao što su: povijest visokogorskih uspona u Slavoniji i Hrvatskoj, čvorologija, meteorologija, orijentacija i navigacija u zimskom planinarenju, osnovne penjačke tehnike, kretanje u navezu, spašavanje itd.

Hvala svim polaznicima tečaja i svim instruktorima koji su nam prenosili znanja: dr. Dariju Švajdi, Slobodanu Soldi, Marku Lukačeviću, Josipu Dikliću a posebno Borisu Lovriću i Mlinki koji u cijelo vrijeme bili s nama. Hvala i organizatorima: HPD-u „Strmac“ Nova Gradiška – formalnom nositelju projekta, Stanici planinarskih vodiča Slavonije i udruzi „Slavonski planinari“  koje su idejni začetnici i pokrovitelji kao i mnogim drugim pojedincima.

Ovim izletom Slavonija je dobila 23 kvalitetno osposobljena visokogorca koji su uspješno svladali sve prepreke ali su i ostali polaznici, koji nisu uspjeli proći cijeli program, naučili jako puno.

Osam mjeseci predavanja, vježbi, izleta, smijeha, napora, uspona i padova prebrzo je prošlo. Divno iskustvo je iza nas i gorski lanci čekaju kako bismo upotpunili ono bez čega ne možemo, ono što je stil života i što nas nadahnjuje u svakodnevici, a to je penjanje i uživanje u planinama. Nadamo se mnogim izletima nas Slavonaca u svjetska velegorja i ozbiljnom penjanju vrhunaca od koji zastaje dah. Priča je pokrenuta i tu neće stati jer je planinarenje zaraza i ljubav koja ne prolazi.

(Izvod iz šireg teksta Hrvoja Tržića)

Završno druženje tečajaca na Boroviku

U subotu, 16.9.2017. u planinarskoj kući na Boroviku, održano je završno druženje polaznika prvog slavonskog visokogorskog tečaja. Voditelj tečaja, Dražen Mlinarić, dodijelio je 23 diplome onima koji su svladali cijeli program i 15 zahvalnica onima kojima nedostaje više od jednog predavanja i jedne vježbe-izleta. Te diplome nemaju nikakvo formalno značenje jer u HPS još ne postoji  takav oblik školovanja,  one su podsjetnik o naučenom i da to valja primjenjivati i stalno dograđivati.

Prisutnima su čestitali Otmar Tosenberger, predsejednik SP, i Slobodan Soldo, pročelnik HGSS stanice Osijek. Soldo je napomenuo da tečajem učinjen veliki korak za budučnost visokogorstva u Slavoniji, koje ima dugu tradiciju ali se o njoj malo zna. Tosenberger je predložio i da se, od polaznika tečaja kao jezgre, osnuje Komisije za visokogorsko planinarenje pri udruzi Slavonski planinari. Formalna odluka SP o tome je donešena još prije nekoliko godina ali bez praktične realizacije. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen a za pročelnicu izabarana Marija Kelava iz PD Đakovo.

Zadatak Komisije je da povezuje  visokogorce iz svih slavonskih PD  te organizira njihovo godišnje okupljanje radi razmjene iskustava i druženja. Emotivan podsjetnik o svemu je bila projekcija filmića i fotografija sa cjelokupnog tečaja i završnog ispita na Monte Rosi.

(Otmar Tosenberger)