U nedjelju, 1. listopada našički planinari su zajedno s prijateljima prvi puta kod izletišta “Staklana” u organizaciji PD “Krndija” Našice obilježili tradicionalnu manifestaciju “TPI- Tragom prvog izleta našičkih planinara.”

“Staklana” je jedna od kontrolnih točaka planinarske obilaznice koja nosi ime “TPI” upravo po prvom izletu našičkih planinara koji se održao 10. lipnja 1923. kada se desetak entuzijasta, ljubitelja prirode i članova tadašnjeg Planinarskog društva “Bedemgrad”, koje je preteča današnjeg PD “Krndija”, uputilo u nepoznate predjele naše gore Krndije. Preko Feričanaca i “Razbitog kola” otišli su do “Ravnog” brda i popeli se na “Petrov” vrh te se preko “Vrletine” i “Dobre vode” vratili do “Staklane.” U spomen na taj prvi organizirani izlet našičkih planinara, 1985. godine se utemeljila obilaznica “TPI”. U godini velikih jubileja, 95 godina planinarstva u Našicama i 55 godina PD “Krndija” Našice, željeli smo se po prvi puta na ovaj način prisjetiti izleta i ljudi koji su udahnuli život planinarstvu u Našicama.

Kod izletišta “Staklana” se okupilo 50- ak planinara iz prijateljskih slavonskih društva koje je dočekalo rosno i hladno jutro, ali i topla okrijepa uz čaj i tradicionalni slavonski doručak kojeg su činili masni kruh, luk i crvena paprika. Bili su tu prijatelji iz Đakova, Kutjeva, Vinkovaca, Graca, Požege, Pleternice, Orahovice, Feričanaca i Đurđenovca. Nakon pozdravnih riječi, svi zajedno smo se uputili u rosna prostranstva Krndije koju su milovale jesenje zrake sunca.

Duboko u šumi čekalo nas jesensko ozračje i mir koji bi prekidao tek zvuk šuštavog lišća koje nam je poigravalo pod nogama. Prošli smo dio nemarkiranog puta iznad “Staklane” pa se vratili preko “Pijeskova” iznad kamenoloma “Jovac” i “Debelog” brda do “Staklane.” Vrijeme druženja u planini uvijek brzo prođe, a pogotovo na Krndiji koja nas uvijek iznenadi nekim novim detaljima iako je dobro poznajemo. Planinarska šetnja u trajanju od četiri sata po lijepom i sunčanom vremenu prošla je u ugodnim razgovorima s dragim prijateljima uz razgledavanja prekrasnih zeleno- smeđih pejsaža jedne od najstarijih planina u Europi. I mi smo iznenadili našu Krndiju ovaj puta mnogobrojnom razigranom mladošću. I zaista, bilo je neobično puno mladih. Lijepo je to vidjeti i svi možemo biti ponosni na to. Pokazatelj je to da mladi prepoznaju rekreaciju, aktivnosti u planini i planinarenje kao idealan odmor za dušu i tijelo.

 Nakon planinarskog dijela, uslijedilo je druženje uz mnoga ozarena i sretna lica. Zahvaljujem se svima koji su došli i družili se u prirodi u ime nas domaćina. Vidimo se i iduće godine.

Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje!

Izvor: PD Krndija, Hrvoje Tržić