U organizaciji HPD „Mališćak“ Velika po četvrti put je održan skup pod nazivom „Srimušijada“. Iako je prognozom najavljivana kiša, što se oko 14 sati i obistinilo, okupilo se 150 planinara iz 10 slavonskih društava.

Na skupu je bilo i dosta djece, koja su s lakoćom savladavala ne tako laku stazu.

Okupljanje se održalo kod crkve, a na staze se krenulo ispred planinarskog doma Lapjak. Cijela grupa se kretala oko 2 sata u pravcu Češljakovačkog visa. Na jednom raskrižju manja grupa od četrdesetak planinara je nastavila još sat hoda do Češljakovačkog visa 825 m i vidikovca. Ostali su se vratili do lovačke kuće Duboka. Tamo su domaćini priredili kajganu od 500 jaja i nepoznate količine srijemuša (divljeg luka) i tople napitke. Druga grupa nakon silaska s vrha i spusta do Trišnjice uz pratnju kiše za oko sat vremena pridružila se ostalima i nastavila druženje uz delicije i tople napitke.

Na ovoj lijepoj planini uvijek je ugodan boravak, bez obzira na vremenske uvjete.

Proljetnice visibabe, jaglaci, kukurijek, šafrani, kockavice i po koji mali plavi zumbuli najavljuju proljeće. Procvao je drijenak, a na mjestima se zeleni srijemuš. Sve je popraćeno šumom potoka i malih slapova.

Nakon zahvale domaćinima, u ugodnom raspoloženju uslijedio je povratak kućama.

Autor: Nada Donković