Choose Demos

Default
Launch
Default
Social Network
Launch
Social Network
Business
Launch
Business
Agency
Launch
Agency
Fitness
Launch
Fitness
Fashion
Launch
Fashion
TV Shows
Launch
TV Shows
Portfolio
Launch
Portfolio
F.A.Q.
Launch
F.A.Q.
About Us
Launch
About Us
Gallery
Launch
Gallery
Services
Launch
Services
Contact
Launch
Contact
Intro
Launch
Intro
Article
Launch
Article
Search
Launch
Search
Profile
Launch
Profile
Group
Launch
Group
Inbox
Launch
Inbox
Members Grid Canvas List
Launch
Members Grid Canvas List
Members Grid List
Launch
Members Grid List
Members Table List
Launch
Members Table List
Connections
Launch
Connections
Edit Profile
Launch
Edit Profile
Forum Index
Launch
Forum Index
Categories
Launch
Categories
Topics List
Launch
Topics List
Topic
Launch
Topic
New Topic
Launch
New Topic
Profile
Launch
Profile
Search
Launch
Search
Statistics
Launch
Statistics
User List
Launch
User List
Deep-Purple
Launch
Deep-Purple
Orange
Launch
Orange
Indigo
Launch
Indigo
Green
Launch
Green
Purple
Launch
Purple
Brown
Launch
Brown
Black
Launch
Black
Četvrtak, 23 Prosinac 2010 12:39

Obilazak SPP-a i priznanja

Napisao
Ocjena
(0 glas(a)ova)

SLAVONSKI PLANINARSKI PUT

Slavonski planinarski put uspostavljen je 27. srpnja 1957. kao prva planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Put je započinjao na željezničkoj postaji Londžica, a vodio je preko Krndije i Papuka do Strmca na Psunju. Imao je 20 kontrolnih točaka, a po dužini je bio gotovo upola manji od današnje trase. Nakon Domovinskog rata SPP je obnovljen i ponovno otvoren 1. srpnja 2000. Nova trasa imala je 18 kontrolnih točaka i oblik potkove koja je po-činjala na Omanovcu iznad Pakraca, a završavala na Petrovu vrhu kod Daruvara. Neznatne izmjene na trasi puta dogodile su se 2003. godine kada je tiskano drugo izdanje dnevnika s 20 KT.

Slavonski planinarski savez je 2011. započeo s održavanjem "Pohoda slavonskim plani-nama" i otvario novu dionicu koja spaja Planinarske domove Petrov vrh i Omanovac. Time je SPP postao kružna obilaznica s 31 obaveznom i 4 neobavezne kontrolne točke. SPP je vezni put, a može se obilaziti i kao točkasta obilaznica.

Put je podijeljen u 5 dionica:

  1. "Psunj": pl. dom Petrov vrh - pl. kuća Strmac
  2. "Požeška gora": pl. kuća Strmac - Komorica
  3. "Dilj gora": Komorica - pl. kuća Borovik
  4. "Krndija": pl. kuća Borovik - pl. dom Jankovac
  5. "Papuk": pl. dom Jankovac - pl. dom Petrov vrh Nadziru ih i organiziraju održavanje povjerenici dionica,  ujedno članovi Komisije za SPP i druge planinarske putove Slavonskog planinarskog saveza.

DNEVNIK SLAVONSKOG PLANINARSKOG PUTA

Planinarska društva ili pojedinci mogu ovaj dnevnik naručiti pouzećem na adresi:

Otmar Tosenberger
31400 Đakovo, M. Marulića 14
mob: 091/1814119, fax. 031/814954
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Cijeni dnevnika dodaje se poštarina.

KONTROLNE TOČKE Na Slavonskom planinarskom putu ima 31 obavezna i 4 neobavezne kontrolne točke (KT)... više o KT
OBILAZAK I PRIZNANJE OBILASKA

Slavonski planinarski put se obilazi u neograničenom vremenu i u proizvoljnom smjeru. Obilazak je na vlastitu odgovornost (valja se unaprijed raspitati o dijelu trase koji planiramo obilaziti), uz poštivanje  pravila sigurnog boravka u planinama.

Za stjecanje Značke Slavonskog planinar-skog puta nužno je obići 31 obaveznu kontrolnu točaku i na njima otisnuti pečate u ovaj dnevnik (obavezno nosite jastučić za pečate sa sobom). U slučaju da na KT nema pečata ili ga niste pronašli, priznaje se fotografija na kojoj se vidi obilaznik u prepoznatljivom ambijentu kontrolne točke. KT se mogu obići u 5 dvodnevnih izleta. Pečati se nalaze u odgovarajućim kutijama na mjestu KT ili u planinarskim objektima.

 

NAKNADNO DOKAZIVANJE OBILASKA KT

Stari dnevnik SPP-a (iz 1980.) više se ne koristi, ali se obilazniku priznaju sve KT koje je obišao i u njemu ovjerio. Potrebno ga je, kao dokaz, poslati uz neki od novih dnevnika. Dnevnici prvog, (iz 2000.) i drugog izdanja (iz 2003.) priznaju se po pravilima navedenim u njima.

 

DODJELA SPOMEN ZNAČKE SPP-a

Uredno ispunjen dnevnik, s pečatima KT (ili fotografijama u prilogu), treba poslati na adresu:

Otmar Tosenberger, PD "Đakovo"
M.Marulića 14, 31400 Đakovo

Nakon provjere ispravnosti, u roku od 30 dana, SPS vraća dnevnik (i fotografije) vlasniku zajedno s pripadajućom spomen značkom uz naknadu za poštarinu.
DRUGA PRIZNANJA OBILAZNICIMA

Turni obilazak SPP-a, u jednom pohodu, posebno se evidentira a obilaznicima pripada posebno priznanje.

"Prijelazni pehar Slavonskog planinarskog puta" je priznanje udruzi s područja Republike Hrvatske, koja u protekloj godini ima najviše obilaznika s ovjerenim dnevnikom Slavonskog planinarskog puta.

Sudionicima "Pohoda slavonskim planinama", koji sakupe 5 prigodnih pečata i ovjere karton Pohoda, pripada spomen plaketa.

 

VODIČI I ZEMLJOVIDI

Slavonski planinarski put prolazi preko svih slavonskih planina. Njegove dionice su opisane u  pl. vodičima dr. Željka Poljaka i Alana Čaplara kao i svi prilazi KT. Opisi se mogu pronaći i kod drugih, manje dostupnih autora. Zemljovid Dilj gore (Smand 35) poslužit će obilazniku od Brodskog Drenovca do Paučja. Za zemljovid Parka prirode "Papuk", može se obratiti na adresu parka. Dolazak u Park prirode "Papuk" valja najaviti upravi Parka (adresa i telefoni u prilogu ovog dnevnika). Uz uobičajene markacije, na trasi SPP-a nalazi se broj "1", a postupno se provodi obilježavanje putokaza logotipom SPP.

U izradi su novi zemljovidi u izdanju Slavonskog planinarskog saveza, sa svih 6 slavonskih gora, a moći će se kupiti na istoj adresi kao i dnevnik SPP. Informaciju o dostupnosti tih zemljovida i aktualnom stanju na trasi, treba potražiti na  web stranici www.slavonski-planinari.hr, izbornik SPP. Na istom mjestu mogu se pronaći imena i kontakti s povjerenicima dionica puta, koji najbolje poznaju stanje na svom području.

Trasa SPP većim dijelom prolazi šumskim područjima, podložnim eksploataciji i povremenim vjetrolomima, pa su moguća značajna odstupanja od opisa koji slijedi.

Pročitano 6545 puta Posljednja izmjena dana Četvrtak, 11 Lipanj 2020 17:43