Prošle godine su Planinarski savez Vojvodine iz Novog Sada i Slavonski planinarski savez iz Osijeka potpisali Protokol o suradnji.

Jedna od ideja je bila označiti planinarski put koji bi prelazio preko granice Srbije i Hrvatske, povezujući Frušku goru koja se iz Srijema proteže u  Slavoniju. Zapravo, obronci Fruške gore nalaze se u Vukovarsko-srijemskoj županiji kod Iloka, a najviši vrh zove se Liska (297 m).

Od toga se za sada odustalo zbog problema s prelaskom granice van službenih prijelaza. Umjesto toga pokrenuti su susreti planinara pod nazivom “Po Panonskim gorama”.

Oba Saveza će naizmjenično, svake druge godine, biti domaćini susreta. Osim Panonije, poveznica su dvije velike planinarske obilaznice/transverzale: Fruškogorska transverzala duga je 180 km i ima 32 KT. Stvorena je 1956. godine. To je prva planinarska transverzala u Srbiji. Slavonski planinarski put dug je 310 km i ima 35 KT. Otvoren je 1957. godine i prva je planinarska obilaznica u Hrvatskoj.

Za Susret je osmišljen znak – logo, kojeg će koristiti oba Saveza.

Prvi susret održan je na Fruškoj gori, 26. listopada, u organizaciji Planinarskog Saveza Vojvodine. 

Sudjelovalo je oko 250 planinara, od čega iz Slavonije 150.  Susret je započeo okupljanjem pristiglih planinara ispred manastira Krušedol na Fruškoj gori.

Tu nas je dočekao Iso Planić – predsjednik Planinarskog saveza Vojvodine,  gospodin Dragan Đurić – generalni konzul RH u Vojvodini, gospodin Miroslav Vasin – pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost spolova, i planinari domaćih društava. 

Slavonske planinare organizirao je i predvodio predsjednik Slavonskog planinarskog Saveza Otmar Tosenberger. 

Svi oni su prisutnim planinarima uputili lijepe riječi dobrodošlice i podršku na ovakvoj suradnju i zajedničkom druženju.

Predsjednik Slavonskog planinarskog saveza Otmar Tosenberger je, u znak sjećanja na prvi susret, poklonio domaćinu sliku u tehnici vinorela, rad Luke Maloče, planinara iz Feričanaca.

Prošli smo planinarskim putom dugim 12 kilometara, i posjetili manastire Krušedol (174 m), i Velika Remeta (266 m), te grob pjesnika Branka Radičevića (295 m). Na kraju i  planinarski dom Stražilovo (284 m), svježe obnovljen nakon požara. Kod doma je organizirano druženje uz ručak. Na jelovniku je bio planinarski grah, a za desert palačinke.

Vidimo se slijedeće godine u Slavoniji.

Evo kako je susret zabilježio snimatelj iz jednog Vojvođanskog planinarskog društva: http://www.youtube.com/watch?v=OFb2710A9c0

Za web Slavonskog planinarskog saveza i Hrvatski planinar,
Mila Andrić tajnica SPS-a.