Tradicionalno okupljanje planinara u planinarskoj kući Tivanovo, prve nedjelje u prosincu, ove godine se održalo bez svog dugogodišnjeg organizatora i domaćina Branka Tivanovca, člana HPD Sunovrat Đurđenovac, vlasnika i domara planinarske kuće Tivanovo u Gazijama.

Inicijativu za ovo memorijalno okupljanje potpisuju udruga Slavonski planinari, Stanica planinarskih vodiča Slavonija (u kojoj je Branko bio član), HPD Sunovrat Đurđenovac, HPD Sokol Feričanci i gđa. Ljija Tivanovac.

Na poziv da nastavimo taj običaj i sjetimo se dragog prijatelja, koji nas je ljetos napustio, odazvalo se oko 120 planinarki i planinara iz 18 slavonskih planinarskih društava, PD Konjuh iz Tuzle i stanice HGSS Osijek. Dočekani smo po standardima kuće, domaćim zalogajima, čašicom žestice i čajem a toplina ognjišta grijala u prohladno jutro.

U ime inicijatora prisutne je pozdravio Otmar Tosenberger, predsjednik SP, zahvalio na odazivu i uručio gospođi Ljilji Tivanovac sliku s potpisom “Hvala Ti Branko” u ime svih slavonskih planinara. Pozvao je sve da i dalje rado dolaze u Gazije te zamolio za suradnju i pomoć gđi Ljilji da se što lakše snađe u novoj ulozi domarke, obzirom da sama nije planinarka ali želi održati dosadašnju namjenu kuće. Planinarska kuća Tivanovo je najveći i najkompletniji objekt te vrste na Krndiji i istočnom dijelu Slavonije. Samim time je, osim kao dobra baza za izlete, pohode, treninge i utrke trekera i biciklista, idealna za održavanje vježbi, tečajeva i škola za planinare, vodiče, markaciste, HGSS i brojne druge outdoor aktivnosti.

Potom je aktualni predsjednik HPD Sunovrat i autor pjesme, Dario Škrnjug, odsvirao “Slavonski planinari“ svojevrsnu himnu društva, uz pratnju svih prisutnih.

Aktivni, hodački dio okupljanja je izgledao ovako: zahtjevnija staza Preko pijeskova, manje zahtjevna staza Deda Račkog i tura grupe planinara koji su došli od Kutjeva i preko Dobre vode do Gazija te se dijelom istim putem vratili nazad. Usprkos lošim prognozama, vrijeme je bilo gotovo suho ali pravo jesensko, prohladno, maglovito – primjereno datumu, sa svim svojim čarima.

Nakon povratka s hodanja, slijedilo je druženje uz vatru, peckarenje, čaj i kuhano vino …

Zaključno, akcija je zaista uspjela i potvrdila ono što smo se i nadali – da će Tivanovo i dalje biti nezamjenjivo mjesto za planinare i sve ljubitelje aktivnog boravka na Krndiji.

Slijedeći organizirani susret na istom mjestu je Zadnja prvoga, u nedjelju, 29. siječnja 2023.

Tekst: Otmar Tosenberger
Foto: Mario Ripli i Hrvoje Miletić