Prigodom obilježavanja susreta planinara u Kutjevu, uoči dana Svetog Martina, Slavonski planinarski savez uz suradnju sa matičnim planinarskim društvom HPD „Vidim“ iz Kutjeva, otvorilo je Muzejsku zbirku slavonskog planinarstva, u prostorijama suvernirnice vinarije Kutjevo d.d.

Tradicija organiziranog planinarstva u Slavoniji proteže se kroz tri stoljeća i zaslužuje da bude prezentirana široj javnosti na popularan način. Prikupljujući građu za knjigu o povijesti slavonskog planinarstva, autor knjige Đorđe Balić, dugogodišnji aktivni planinar, razmišljao je kako bi se dosada prikupljeni pisani materijal mogo prezentirati javnosti. Inicijalnu ideju prihvatio je Slavonski planinarski savez i uobličio je u Projekt Muzejska zbirka slavonskog planinarstva.

Ideju su prvi prepoznali planinari HPD „Vidim“ Kutjevo i uz suradnju sa Kutjevo d.d. PJ Agroturizam, realizirali u stvarnosti. Tako je Grad Kutjevo ušao u povijest slavonskog planinarstva na velika vrata, otvarajući Prvu Muzejsku zbirku u slavonskim mjestima. Muzejsku zbirku otvorio je gradonačelnik Kutjeva Ivica Nikolić u nazočnosti brojnih gostiju i planinara koji su došli u Kutjevo na obilježavanje Martinja. Zanimljivo je spomenuti kako je na otvorenju bila nazočna i Carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk, koji su suvremenici prvog planinarskog društva u Slavoniji.

Poslije Kutjeva, u pripremi ovog Projekta su i realizacije u desetak slavonskih mjesta u narednom razdoblju.

Zlatko Lončarić