Ova godina zaista je po mnogočemu posebna za našičko planinarstvo i PD „Krndija“ Našice.

Uz mnogobrojna događanja, aktivnosti i kvalitetno odrađene izlete kao i medijsku promociju planinarstva, nedavno je održan i već tradicionalni 16. Planinarski tjedan.

Tjedan je organiziran od 6.-12. studenoga, a pomno je pripreman od početka ove godine kako bi Našičani, ali i njihovi gosti uživali u svečanoj prezentaciji i prazniku planinarstva i planinarskih aktivnosti.

Naime, Planinarski tjedan je bio kruna proslave velikih obljetnica, a radi se o 95 godina organiziranog planinarstva u Našicama i 55 godina PD „Krndija“ Našice.

Godine 1922. osnovano je PD „Bedemgrad“ koje je u vihoru Drugog svjetskog rata prestalo postojati, a 1962. nastaje PD „Krndija“ Našice koje kontinuirano djeluje i danas.

Ovaj tjedan bio je najkvalitetniji od svih prethodnih, prepun događanja, predavanja odličnih predavača, poznatih planinara, alpinista, avanturista i onih kojima je priroda na srcu i u duši.

Sve je započelo u ponedjeljak, 6. studenoga svečanim otvorenjem izložbe koja prikazuje razdoblje s početaka šezdesetih godina i osnutka PD „Krndija“ Našice kroz fotografije, novinske članke i dokumente. Istu večer predsjednik udruge „Slavonski planinari“ Otmar Tosenberger održao je zanimljivo predavanje o povijesti najduže i najstarije planinarske obilaznice u Hrvatskoj, Slavonskom planinarskom putu čija je prva kontrolna točka bila upravo Londžica nedaleko Našica još davne 1957. godine. Kroz 60 godina bogatu povijesti SPP-a prikazane su brojne dotad nepoznate zanimljivosti.

U utorak, 7. studenoga aktualni predsjednik i dopredsjednik Društva Hrvoje Tržić i Franjo Matasić održali su predavanje na temu „Planinarenje u visokom gorju“ i prezentirali pripremu, znanja, vještine, opremu, opasnosti i uvjete iznad 3000 metara nadmorske visine. Srijeda je bila rezervirana za duhovnu komponentu planinarstva tj. prezentiran je hodočasnički put Sv. Jakova koji je najduži u Europi i proteže se u dužini od čak 800 km. Predstavio ga je Antun Zlatko Lončarić, član PD „Zanatlija“ Osijek.

Najpoznatiji publicist planinarskih krugova u Hrvatskoj, ali i šire, Alan Čaplar održao je odlično predavanje na temu „Via Dinarica“ koje govori o ljepotama krškog krajolika Dinarida koji se protežu u nekoliko država i ogroman su potencijal razvoja planinskog turizma. U petak, 10. studenoga trenutno najpoznatiji hrvatski avanturist i pustolov Nikola Horvat oduševio je publiku izlaganjem „Pacific Crest trail“, najduže planinarske staze u svijetu koju je nedavno prošao i koja se proteže u dužini od čak 4300 km od Meksika do Kanade. Horvatu su trebala 162 dana za ovaj izniman pothvat i zasad je jedini Hrvat kojemu je uspjelo proći tu tešku stazu.

Sunčana subota, 11. studenoga ostat će posebno upamćena po planinarskom izletom sa svjetski poznatim alpinistom Stipom Božićem. Našičani i gosti zajedno sa Stipom uživali su u jesenskim bojama i ljepotama pitomih staza Krndije, jedne od najstarijih planina ovog dijela Europe i geološki vrlo bogatoj, i upoznali se s dijelom Našičkog planinarskog puta i Našičke geološke staze čija revitalizacija slijedi.

Nedjelja, 12. studenoga, kulminacija proslave velikih obljetnica i središnja svečanost Planinarskog tjedna ispunila je Dom kulture u Našicama do posljednjeg mjesta brojnim uglednim uzvanicima iz javnog života i svijeta planinarstva. Predsjednik PD „Krndija“ Našice Hrvoje Tržić, nakon uvodnog pozdrava, podijelio je priznanja Društva zaslužnim članovima, pojedincima i institucijama te medijima koji pomažu razvoju planinarstva u Našicama. Nakon toga je Vladimir Novak, predsjednik Izvršnog odbora HPS-a svečano uručio priznanja i plakete HPS-a zaslužnim članovima Društva. Njih 13 zaslužilo je priznanja. Uslijedio je završni i najzanimljiviji čin večeri, multimedijalno predavanje Stipe Božića i predstavljanje knjige „Alpski ratnici“.

Burnim pljeskom ispraćen je posljednji događaj i završen je još jedan Planinarski tjedan. Planinarstvo u Našicama kroči krupnim koracima u budućnost i nova postignuća.

Hrvoje Tržić