Dragi prijatelji, planinarke i planinari, kako smo već najavili, pozivamo vas na prvi “Pohod slavonskim planinama” trasom SPP-a od Petrovog vrha preko Omanovca do Strmca i otvaranje proširene – zaokružene trase Slavonskog planinarskog puta.

Slavonski planinarski put uspostavljen je 27. srpnja 1957. kao prva planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Put je započinjao na željezničkoj postaji Londžica, a vodio je preko Krndije i Papuka do Strmca na Psunju. Put je imao 20 kontrolnih točaka, a po dužini je bio gotovo upola manji od današnje trase.

Nakon Domovinskog rata SPP je obnovljen i ponovno otvoren 1. srpnja 2000. Nova trasa imala je 18 kontrolnih točaka i oblik potkove koja započinje na Omanovcu iznad Pakraca, a završava na Petrovu vrhu kod Daruvara. Neznatne izmjene na trasi puta dogodile su se 2003. godine kada je tiskano novo izdanje dnevnika sa 20 KT.

Slavonski planinarski savez ove godine započinje s održavanjem “Pohoda slavonskim planinama”, i otvara novu dionicu koja spaja Pl.dom Petrov vrh i Pl. dom Omanovac. Time SPP postaje kružna obilaznica s 31 obaveznom i 4 neobavezne kontrolne točke. S proširenjem trase utvrđen je i drugačiji raspored te povećan broj KT te pripremljen novi Dnevnik SPP.

Prvi pohod održat će se 21. i 22. svibnja. 2011. Dvodnevni pohod slavonskim planinama održavat će se svake godine trećeg vikenda u svibnju, a svaki put obilazit će se jedna dionica SPP-a. Na taj način za pet godina obići će se cijela trasa SPP-a i započeti ponovno od početka. Planinari koji to žele, osim dnevnika SPP-a moći će kupiti karton pohoda u koji će utiskivati prigodni pečat Pohoda. Sudionici svih pet Pohoda dobivaju spomen plaketu, a za sve koji SPP prijeđu “u jednom dahu” (a takvih je do sad bilo samo 7) predviđeno je posebno priznanje.

PROGRAM POHODA:

Ako netko želi u dom doći u petak navečer, za rezervaciju smještaja i informacije o prehrani treba obratiti izravno: Slavko Pokorny, mob:0915830288

21.05. subota

 • 7,00  – okupljanje sudionika ispred pl. doma Petrov vrh iznad Daruvara.
  Pozdravna riječ organizatora, otvaranja nove dionice te proglašenja novog Dnevnika SPP važećim
 • 7,30  kreće se na pohod. u dvije grupe:
  A) zahtjevnija – za one koji planiraju hodati svih 10 sati do Omanovca (veća pauza u Španovici)
  B) prosječna – za one koji planiraju hodati 6 sati do Španovice, a poslije toga se prebacuju vozilima do Omanovca

Satnica prvog dana: manastir Pakra (2 h), Veliki Javornik (2 h), Španovica (2 h), Čaklovac (2 h)  Omanovca (2 h) – ukupno 10 h.

Svaka grupa će imati svoje vodiče. U Španovici će biti ponuđeni osvježavajući napitci po popularnim cijenama (u selu nema trgovine) i čaj ako bude hladno. Organizirana prehrana nije predviđena. Onima koji to žele, prevest će se prtljaga (presvlaka, hrana i sl) do odmorišta i kasnije do doma na Omanovcu. Za grupu B i one iz grupe A, koji ne žele nastaviti dalje od  Španovice, organizirat će se prijevoz (ako nemaju svoj) do Omanovca po popularnoj cijeni. Zbog planiranja, potrebno je prijaviti potrebe za prijevozom osoba najkasnije do 18.05.2011.

 • 19,00 – 06,00  večera, odmor i noćenje u pl.domu Omanovac

Smještaj i prehranu organizira domar pl. doma Omanovac, pa se za rezervaciju smještaja i informacije o prehrani treba obratiti izravno na: Zdravko Čatak-Bijeli, tel. 034/411-442 mob. 099 213 03 63.

Po želji ili ako ne bude mjesta u domu, može se noćiti u šatorima na livadi pored doma bez naknade ili u dnevnom boravku na svojim prostirkama i vrećama ( u dogovoru s domarom)

22.05. nedjelja

 • 7,00 nastavak pohoda u dvije grupe:
  A) zahtjevnija – za one koji žele hodati do Strmca (9 sati hoda)
  B) prosječna – za one koji žele hodati do Vodostaja i poslije vozilima do Strmca

Satnica drugoga dana: Široki brijeg (3,5 h), Vodostaj (1 h), Brezovo polje (2 h) Strmac (2,5 h) ukupno 9 h.

Svaka grupa će imati svoje vodiče. Na Vodostaju će biti ponuđeni osvježavajući napitci po popularnim cijenama  i čaj ako bude hladno. Organizirana prehrana nije predviđena. Onima koji to žele, prevest će se prtljaga(presvlaka, hrana i sl) do odmorišta i kasnije do pl. kuće na Strmcu. Za grupu B i one iz grupe A, koji ne žele nastaviti dalje od  Vodostaja, organizirat će se prijevoz (ako nemaju svoj) do Omanovca po popularnoj cijeni. Zbog planiranja, potrebno je prijaviti potrebe za prijevozom osoba najkasnije do 18.05.2011.

 • 17,00 – 18,00 sati – dolazak do pl.kuće Strmac, završetak Pohoda

Za one koji žele topli obrok na kraju puta ili prenoćiti na Strmcu, potrebno je to dogovoriti s domarom: Željko Brčić – Duša , mob 0981952320.

Za one koji nemaju svoj prijevoz i treba ih vratiti (samo vozače ili sve zajedno) do vozila parkiranih kod doma Petrov vrh, organizirat će se prijevoz po popularnoj cijeni. Zbog planiranja, potrebno je prijaviti potrebe za prijevozom osoba najkasnije do 18.05.2011.

Dodatne mogućnosti:

 • najavljena je manja grupa (3-4) entuzijasta koji planiraju turno proći cijeli SPP u 9-10 dana. Oni će krenuti zajedno s grupom A i u ponedjeljak nastaviti SPP-om sve do 29.5. kada bi trebali ponovno doći do doma Petrov vrh. Putem će ih, po potrebi, pomagati povjerenici koji održavaju dionice SPP.  Ako im se još netko želi pridružiti, mora biti kondicijski spreman i poštivati dogovorna pravila grupe. Veza za dogovor: Berislav Tkalac, 0996764736.
 • tko ne može doći u subotu u jutro, može se Pohodu pridružiti u Španovici oko 13,00 sati (uz najavu) ili u nedjelju u jutro
 • svi koji bi došli zajedno s “jačim hodačima”, a nisu spremni na veće napore, mogu provesti ugodan vikend kraćim turama označenim stazama oko domova u vlastitoj organizaciji (nisu predviđeni vodiči)

Artkli koji će biti u prodaji:

 • novi dnevnik SPP
 • bedž
 • majica
 • spomen karton Pohoda s tabelom za prigodne pečate

Molimo najave dolaska, a naročito potreba za prijevozom osoba čim prije, a najkasnije 18.5.2011. isključivo na e-mail adresu: slavonski.planinari@gmail.com.

Organizator osigurava: vodiče, jutarnji čaj i pecivo, prijevoz rezervnih stvari i opreme,  osvježavajuće napitke na odmorištima, po najavi i dogovoru: prijevoz ljudi, doprema npr. svježeg kruha i sl.

Rezervacije i dogovore oko noćenja i toplih obroka treba izravno dogovarati s domarima objekata (kontakti navedeni u gornjem tekstu).

Za sva pojašnjenja, pitanja, najave i sl: Otmar Tosenberger, 091/1814119, e-mail:  slavonski.planinari@gmail.com, a za pitanja u vezi trase Pohoda: Žarko Roček,  098/1390-864.

Dobro došli !