U subotu 16.ožujka o.g. u Novom Sadu, Otmar Tosenberger, predsjednik Slavonskog planarskog saveza i Iso Planić, predsjednik Planinarskog saveza Vojvodine potpisali su Protokol o suradnji dvaju saveza.

Potpisivanjem Protokola potpisnici se obvezuju na principima partnerstva, uzajamnosti i tolerancije sudjelovati na prekograničnim projektima od obostranog interesa.

Potpisnici će zajednički istražiti planinarske potrebe koje traže (koja nisu osigurana u redovitim izvorima financiranja) ili ne traže financijska ulaganja.

Na principima prekogranične suradnje će se aplicirati na proračunska sredstva EU fondova u cilju gradnje i opremanja edukacijskih centara za obuku visokogorskih penjača i alpinista, slobodno penjanje, obuku i trening gorskih spašavatelja, ishodišta treking i orijentacijskih natjecanja, uređenje međunarodnih pješačkih putova i slično.


Iso Planić i Otmar Tosenberger

Posebnim aneksima će se usuglašavati jednogodišnje zajedničke aktivnosti.

Predviđeno je da potpisnici u realizaciju projekata uključe i druge relevantne čimbenike (npr. županije, gradove, parkove prirode i sl.) koji mogu pridonijeti afirmativnom predstavljanju projekata.

Protokol je potpisan na neodređeni rok, ali uz mogućnost jednostranog otkazivanja u svakom momentu.

Slijede susreti radi operacionalizacije Protokola.

Prekogranični planinarski put po Fruškoj gori, suradnja na realizaciji E-putova, edukacijski centar kod Batine, susreti, treninzi i natjecanja sportskih penjača i alpinista … neki su od potencijalnih smjerova suradnje.

Đorđe Balić, Osijek