Dragi prijatelji, planinarke i planinari!

Pozivamo vas na drugi “Pohod slavonskim planinama” i otvaranje nove planinarske obilaznice: Pet utvrda Požeške gore. Uskoro nastavljamo tamo gdje smo stali prije godinu dana. Pozivamo i sve koji nisu bili s nama na prvom Pohodu da nam se pridruže – trasom SPP-a, Požeškom gorom od Strmca preko Vladisova do Ratkovice.

Prošle godine započeta akcija organiziranog obilaska Slavonskog planinarskog puta kroz 5 godišnjih pohoda, nastavlja se dionicom po Požeškoj gori 19./20. svibnja 2012.

Pohod kreće gdje je prošle godine završio – od planinarske kuće Strmac, topla večera i noćenje u lovačkoj kući “Graničar” kod Vladisova a pohod završava silaskom sa Požeške gore u dolinu Orljave kod Ratkovice.

Za one kojima je cjelodnevno hodanje naporno, moguća je “poludnevna” varijanta. Organizator je Slavonski planinarski savez u suradnji s lokalnim društvima i HGSS.

Na Pohodu će se moći kupiti dnevnik SPP, “Karton pohoda”, dnevnik nove obilaznice “Pet utvrda Požeške gore”, majice, bedževi, naljepnice … Sudionici svih pet Pohoda, ovjerenih u “Kartonu pohoda” dobivaju spomen plaketu, a za sve koji SPP prijeđu “u jednom dahu”(a takvih je do sad bilo samo 9) predviđeno je posebno priznanje. Ovim Pohodom ujedno obilježavamo 55 godina Slavonskog planinarskog puta i otvaramo novu planinarsku obilaznicu »Pet utvrda Požeške gore« – razlog više da se vidimo.

PROGRAM POHODA:

Ako netko želi doći na Strmac u petak navečer, za rezervaciju smještaja i informacije o prehrani treba obratiti izravno : Željko Brčić – Duša, mob:0981952320

19.05. subota

 • – 7,00 okupljanje sudionika kod pl. kuće Strmac (HPD Strmac, N.Gradiška)
  Pozdravna riječ organizatora i otvaranja nove pl. obilaznice “Pet utvrda Požeške gore”
 • 7,30 kreće se na pohod, u dvije grupe:
  A) zahtjevnija – za one koji planiraju hodati svih 11 sati do lovačke kuće “Graničar” kod Vladisova – (veće pauze kod Gračanice i na Piljani)
  B) prosječna – za one koji planiraju hodati do 6 sati; od Gračanice do Piljane (ili Vladisova), do Gračanice se prebacuju vozilima od Strmca

Satnica prvog dana: Baćin Dol (2 h 30 min), Gračanica-KT(1h 15 min), Kapavac- KT(2 h 30 min), Piljana(1h), Maksimov hrast-KT(45 min), lov. kuća “Graničar”(1h 15 min) – s pauzama oko 11 h.

Svaka grupa će imati svoje vodiče. Kod Gračanice i na Piljani (veće pauze) bit će ponuđeni osvježavajući napitci i čaj ako bude hladno. Onima koji to žele, prevest će se prtljaga (presvlaka, hrana i sl) do odmorišta i kasnije do lovačkog doma. Organizirana prehrana nije predviđena. Za grupu B i one iz grupe A, koji ne žele nastaviti dalje od odmorišta, organizirat će se prijevoz (ako nemaju svoj) do lovačke kuće po popularnoj cijeni. Zbog planiranja, potrebno je prijaviti potrebe za prijevozom osoba najkasnije do 17.05.2012.

 • 19,00 – 06,00 večera, dodjela priznanja i noćenje u lovačkoj kući “Graničar” kod Vladisova

Lovačka kuća Graničar ima struju i tekuću vodu. Dostupna je svim vrstama vozila i ima dovoljno mjesta za parkiranje. Domaćini, Lovačka udruga “Graničar” iz St. Petrovog sela, će za sudionike Pohoda skuhati čobanac po 15 kn porcija, ponuda pića po 10 kn (pivo, 0,5 l soka i sl), noćenje u objektu ili vlastitom šatoru na prostoru oko kuće. U kući nema ležajeva pa treba ponijeti prostirke i vreće za spavanje. Naknada za korištenje objekta ili kampiranje 10 kn po osobi. Mogućnost korištenja vanjskog roštilja.

20.05. nedjelja

 • – 7,00 nastavak pohoda u dvije grupe:
  A) zahtjevnija – za one koji žele hodati do Ratkovice (9 sati hoda), veća pauza kod Crkvenih Vrhovaca
  B) prosječna – za one koji žele hodati do Crkvenih Vrhovaca i vozilima do Ratkovice

Satnica drugoga dana: Maksimov hrast-KT (1 h 30 min), Crkveni Vrhovci (2 h 30 min), Klikun-KT (2 h 30 min) Jegerova livada (30 min), izvor Slatine(1 h), Ratkovica (1 h)- ukupno 9 h. Svaka grupa će imati svoje vodiče. Kod Crkvenih Vrhovaca će biti ponuđeni  osvježavajući napitci i čaj ako bude hladno. Organizirana prehrana nije predviđena. Onima koji to žele, prevest će se prtljaga (presvlaka, hrana i sl) do odmorišta i kasnije do Ratkovice. Za grupu B i one iz grupe A, koji ne žele nastaviti dalje od Crkvenih Vrhovaca, organizirat će se prijevoz (ako nemaju svoj) do Ratkovice po popularnoj cijeni. Zbog planiranja, potrebno je prijaviti potrebe za prijevozom osoba najkasnije do 17.05.2012.

 • 17,00 – 18,00 sati – dolazak do Ratkovice (kod c.b. “Zlatna dolina”), završetak Pohoda

Na završetku nije planirano nikakvo organizirano okupljanje pa je odlazak prema organizaciji samih sudionika. Zadnji dio trase je velikim dijelom dostupan makadamskom cestom pa nije problem prevoženje umornijih hodača. Za one koji nemaju svoj prijevoz i treba ih vratiti (samo vozače ili sve zajedno) do vozila parkiranih kod lovačke kuće “Graničar”, organizirat će se prijevoz po popularnoj cijeni. Zbog planiranja, potrebno je prijaviti potrebe za prijevozom osoba najkasnije do 17.05.2012.

Dodatne mogućnosti:

 • Ako ima entuzijasta koji planiraju turno proći cijeli SPP u 9-10 dana, molimo da se jave radi dodatnog informiranja. Oni bi krenuli u subotu, zajedno s grupom A i nastaviti SPP-om dok ne dođuponovno do pl. kuće na Stmcu. Putem će ih, po potrebi, pomagati povjerenici koji održavaju dionice SPP. Tko se za takav put odluči, mora biti kondicijski i psihički spreman te poštivati dogovorna pravila grupe. Takav put je moguće prohodati i u neko drugo vrijeme uz obavezno konzultiranje i najavu. Veza za dogovor: Berislav Tkalac, 0996764736.
 • Tko ne može doći u subotu u jutro, može se Pohodu pridružiti na mjestima gdje je planiran odmor(uz najavu) ili u nedjelju u jutro.
 • Svi koji bi došli zajedno s “jačim hodačima”, a nisu spremni na veće napore, mogu provesti ugodan vikend kraćim turama označenim stazama oko pl. kuće Strmac ili lovačk ekuće “Graničar” u vlastitoj organizaciji (nisu predviđeni vodiči)

Molimo najave dolaska, a naročito potreba za prijevozom osoba čim prije, a najkasnije 17.5.2012. isključivo na e-mail adresu: slavonski.planinari@gmail.com.

Za sva pojašnjenja, pitanja, najave i sl: Otmar Tosenberger, 0911814119, e-mail: slavonski.planinari@gmail.com a za pitanja u vezi trase Pohoda: Berislav Tkalac, 0996764736

Dobro došli !
……………………………………………………………………………………………………………………………………………. Slavonski planinarski put (SPP) uspostavljen je 27. srpnja 1957. kao prva planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Put je započinjao na željezničkoj postaji Londžica, a vodio je preko Krndije i Papuka do Strmca na Psunju. Put je imao 20 kontrolnih točaka, a po dužini je bio gotovo upola manji od današnje trase. Nakon Domovinskog rata SPP je obnovljen i ponovno otvoren 1. srpnja 2000. Nova trasa imala je 18 kontrolnih točaka i oblik potkove koja započinje na Omanovcu iznad Pakraca, a završava na Petrovu vrhu kod Daruvara. Neznatne izmjene na trasi puta dogodile su se 2003. godine kada je tiskano novo izdanje dnevnika sa 20 KT.

Na prvom Pohodu slavonskim planinama, 2011. otvorena je nova dionica koja spaja Pl.dom Petrov vrh i Pl. dom Omanovac. Time je SPP postao kružna obilaznica s 31 obaveznom i 4 neobavezne kontrolne točke. S proširenjem trase utvrđen je i drugačiji raspored te povećan broj KT te pripremljen novi Dnevnik SPP. Prvi pohod održan je 21/ 22. svibnja. 2011. Dvodnevni pohod slavonskim planinama održava se svake godine trećeg vikenda u svibnju i svaki put obilazi jedna dionica SPP-a. Na taj način za pet godina obilazi se cijela trasa SPP-a. Poslije toga se nastavlja novi “ciklus”.