Udruga Slavonski planinari (bivši Slavonski planinarski savez) je organizator Pohoda slavonskim planinama (dionica Požeška gora). Prvi ciklus počeo je 2011. godine u svibnju i završio 2015.g.

Svake godine u svibnju u dva dana treba prehodati po jednu slavonsku planinu. Svih pet planina čini oko 320 km najduže transverzale u Hrvatskoj „Slavonski planinarski put“, koji slavi 60 godina od osnutka. Naše Društvo je bilo gotovo na svim pohodima. Prošle godine počeo je drugi ciklus pohoda s planinom Psunj, a ove godine nastavlja se s Požeškom gorom. Ovi pohodi nisu masovni, jer su dosta zahtjevni – potrebno je ishodati oko 30 km dnevno –vremenski od 7 do 9 sati.

Prvi dan pohoda počeo je u 9.15 sati izpred planinarske kuće Strmac. Za njega se odlučilo 11 planinara, 3 iz Lipika, 1 iz Osijeka, 3 iz Nove Gradiške, 1 iz Kutjeva, 1 iz Požege i 2 iz Belišća.

Trasa puta je bila: Strmac-Baćin Dol-Kula Gračanica-vrh Kapavac-i spust do planinske kuće „Bajin kijer“ u Zakorenju. Hodalo se oko 8 sati kroz prelijepu bukovu šumu i mješovitu bjelogoričnu, te zelene proplanke i livade. Vrijeme je bilo sunčano i sparno, a pred kraj puta hodače je zalila jaka kiša koja je trajala oko 45 minuta, pa slabija još oko sat vremena.

U planinskoj kući su nas dočekali ljubazni domaćin S. Lončarević i predsjednik HPD „Sokolovac“ P. Livak iz Požege. Ovom prigodom je i službeno ova planinarska kuća uvrštena u kartu planinarskih objekata Hrvatske.

Predsjednik udruge Slavonski planinari Otmar Tosenberger im je predao natpisnu ploču. Nakon presvlačenja mokre odjeće uslijedilo je ugodno druženje uz vatru, toplu ragu juhu i prasetinu, što su nam priredili domaćini.

U nedjeljno jutro u 8 sati sastanak i nastavak pohoda. Trasa Zakorenje-Dolački grad-Kamen-Maksimov hrast-Crkveni vrhovci-Klikun-Požeška Koprivnica.

Na početku oblačno, ali vjetar sjeverac razbio oblake, pa je bilo ugodno sunčano. Na obje trase logistiku nam je organizirao predsjednik udruge Slavonski planinari, dovozeći na pristupačne punktove osvježavajuće napitke. Na drugoj trasi troje je odustalo, a jedna članica iz Požege se priključila. Na samom početku bilo je obilje blata, no dižući se u viši predio, staza je bila dobra. Do cilja se hodalo oko 7 sati.

Obje dionice je ishodalo 7 sudionika: 3 iz Lipika, 1 iz Osijeka, 1 iz Požege, 1 iz Kutjeva i 1 iz Belišća. Na pohodu je bilo 19 planinara, od toga 16 hodača i 3 logističara.

Nakon čestitke oganizatora na kraju pohoda, zadovoljno smo se uputili kućama.

Tekst: Nada Donković

Foto / Izvor: http://www.valpovstina.info