U organizaciji Planinarskog Društva „Krndija“ Našice u trajanju od 2. do 8. ovog mjeseca organiziran je XIV. Planinarski tjedan.

Brojnim događajima, promocijama i predavanjima našički planinari već četrnaestu godinu zaredom približavaju sugrađanima i gostima ovaj plemeniti i zdravi način života.

Cilj planinarskog tjedna jest prikazati aktivnosti planinara, popularizirati i promovirati kretanje, boravak u prirodi i ljepote naših planina. Tim povodom upriličeno je u srijedu predstavljanje knjige Đorđa Balića „Jankovac- planinarska priča“.

Brojna publika uživala je u predstavljanju ovog mitskog mjesta koje već 120 godina podsjeća odakle je krenula slavonska planinarska priča. Đorđe Balić je podsjetio što i danas znači idilični Jankovac kao izletište, turistička atrakcija u samom srcu Papuka i omiljeno okupljalište brojnih zaljubljenika u slavonske šumske pejzaže.

Spomenuo je i ključne osobe u povijesti Jankovca i kako je tekao razvoj planinarstva. Na promociju su došli planinarski gosti iz Osijeka, Đakova i Belišća.

Idućeg dana organizirano je predavanje Alana Čaplara, vodećeg publicista Hrvatskog Planinarskog saveza, glavnog urednika časopisa „Hrvatski planinar“, planinarskog vodiča i strastvenog ljubitelja u planine.

U prepunoj Gradskoj vijećnici posjetitelji su uživali u temi Alpe od A do Ž“, putopisnom predavanju o predivnim i najvišim Alpskim vrhuncima, penjanju na velikim visinama, slikovitim krajolicima te povijesnim i kulturnim znamenitostima Alpskih zemalja. Subota je bila rezervirana za sastanak predstavnika slavonskih planinarskih društava, udruga i ustanova zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova i Komisije za planinarske putove HPS, koji se održao na Jankovcu.

Tjedan je završio tradicionalnim odlaskom na „Kutjevačko Martinje“ gdje su planinari uživali u hodanju po Krndiji te veselju, pjesmu, plesu i dobroj vinskoj kapljici za koju su se pobrinuli dobri domaćini.

Hrvoje Tržić