Planinarska škola Planinarska škola

Planinarski štapovi

Mnogi  planinari i alpinisti koriste teleskopske štapove  prilikom uspona i silazaka sa planine jer njihovo pravilno korištenje smanjuje opterećenje na kralježnicu, koljena i nožne zglobove. Teleskopski štapovi se moraju koristiti pravilnom tehnikom:  uvijek koristimo oba štapa, jednaka po visini, čvrstih ručki i konstruiranih tako da kada se potiskuje prema dolje postižu čvrst oslonac.

Opširnije...

Meteorologija

Poznavanje općih znakova koji predviđaju pogoršanje vremena su od izuzetne važnosti u planinarenju. Ako se nalazite u šatoru ili planinarskom domu i pripremate za uspon predstojeće vremenske prilike će sigurno uticati na vaše planove. Amaterska meteorologija se umnogome razlikuje od profesionalne. Zasniva se na praćenju pojava u prirodi.

Opširnije...

Ozljede u lavinama

Danas u lavinama stradavaju planinari, skijaši, snowborderi, članovi alpinističkih klubova,  spasilačkih organizacija i alpski vodiči. U razdoblju od 1981-1998 je u 17 zemalja članica IKARA  u lavinama poginulo 146 planinara i skijaša. Broj  lavina sa velikom materijalnom štetom, uništenim naseljima i prometnicama je zbog  izgradnje zaštitnih prepreka značajno smanjen. U Alpama su takve lavine  izuzetno rijetke.

Opširnije...

Umor i iscrpljenost u planini

Umor

Prilikom hodanja po planini moramo znati svoje mogućnosti i nikada ih ne smijemo precijeniti jer mogu nastati vrlo opasna stanja koja naše planinarenje mogu pretvoriti u tragediju.

Opširnije...

Udar munje

Munja je pojava pražnjenja elektriciteta  u oluji. Zvučna posljedica ovog fenomena je grmljavina. Ljudi stradavaju od udara munje, a ne od udara groma. Munje i gromovi  se   događaju svagdje:  u planinama,  gradovima, prometnicama, vodenim površinama i sl. Godišnje  od udara groma u svijetu pogine oko 1000 ljudi.

Opširnije...