„PANINARSTVO U PAKRACU“ U 10. NOĆI MUZEJA

Manifestacija Noć muzeja u Muzeju grada Pakraca privukla je sinoć mnoge Pakračane i posjetitelje susjednih gradova Lipika, Daruvara, Novske, N.Gradiške koji su mogli uživati u bogatom sedmosatnom programu posvećenom planinarstvu u Pakracu, a koji je realiziran u suradnji s Planinarskim društvom “Psunj” Pakrac. Početak ove manifestacije započeo je otvaranjem izložbe fotografija Slavonskog planinarskog saveza “Slavonijom zbrda-zdola” i poviješću Slavonskog planinarskog saveza. Za naše sugrađane najzanimljivija je svakako povijesno vrijedna izložba “Planinarstvo u Pakracu”.

“Ove smo godine noć muzeja posvetili pakračkom planinarstvu zato što je Planinarsko društvo jedno od najstarijih u Pakracu, osnovano još davne 1928. godine. Osim što ima bogatu povijest, mnogi članovi društva bili su ugledni građani Pakraca koji su svojim radom ostavili neizbrisiv trag u životu grada, a to isto čine i današnji članovi. Željeli smo prikazati nastanak, povijest te sve aktivnosti koje su planinari dosada napravili i što sve planiraju u budućnosti”, rekla je na otvaranju izložbe Jelena Hihlik, ravnateljica pakračkog muzeja.

Posjetiteljima je dobrodošlicu zaželio i Krešimir Čehulić, predsjednik PD “Psunj” Pakrac te istaknuo kako je ova manifestacija ujedno i obilježavanje 87. godišnjice postojanja njihovog društva.
Izložbu je otvorio pakrački gradonačelnik Davor Huška rekavši kako su članovi pakračkog planinarskog društva dali ogroman doprinos društvenom životu zajednice, a tom prilikom i čestitao na ovogodišnjem proglašenju Omanovca najboljim planinarskim domom u Hrvatskoj što, kako je rekao Huška, govori o radu i aktivnostima koji ovo društvo provodi.

Kako je rečeno na otvaranju, građani će ovu vrijednu izložbu moći vidjeti do 27. veljače.

Organizatori su tijekom noći u pakračkom muzeju mislili na sve uzraste posjetitelja. Tako je za najmlađe održana radionica i muzejska zagonetka kroz koju su se mali Pakračani i Lipičani upoznali s biljnim i životinjskim vrstama ovoga područja, a posebno zanimljiva za posjetitelje bila je projekcija povijesnog 8mm filma (obrađena i digitalizirana) iz 1969. godine sedmog sleta planinara Slavonije na Omanovcu, ali i prezentacija rada i opreme visokogorske planinarske sekcije. U prostoriji za proekciju cijelu noć su se prikazivali filmovi sa izleta i rada društva. Svakako je najvredniji dokument knjiga zapisnika sastanaka iz 1937. kad je predsjednik društva bio mr. Josip Svobida a tajnik Ivo Vaniček.

Posjetitelji su posebno uživali u planinarskoj zabavi s donacijskom tombolom i glazbom uživo kojom su organizatori htjeli oživjeti nekadašnje dobro poznate planinarske zabave uz neizostavnu ponudu domaćih delicija, kuhanog vina čaja, špricera i „Gambrinus“ piva 60_tih godina. Odličnog raspoloženja nije nedostajalo sve do 1 sat poslije ponoći.

U isto vrijeme preko puta, u “staroj gradskoj vijećnici” (prostoru iznad Turističke zajednice) bila je postavljena izložba stalnog muzejskog postava vojne i ratne povijesti koju je prikupio Pakračanin Mario Tušek.

Tako smo ujedno i proslavili naš 87.rođendan naime društvo je osnovano 29. siječnja 1928.

Borislav Černi