Prosinac 1922. godine obilježavamo kao početak organiziranog planinarstva u Našicama, a osnivačka skupština PD „Bedemgrad“, održana je 4. siječnja 1923. godine. Za predsjednika društva izabran je Fran Jurković, a podružnica tada broji oko 50 članova. Prvi izlet našičkih planinara održan je 10. lipnja 1923. godine na Petrov vrh ( Krndija ). O ovom izletu zabilježen je i publiciran prvi tekst kojim se Našice javljaju u opusu planinarske literature. U članku F. Jurkovića, „perom planinara i srcem snažnog domoljuba“ približena je čitateljima „Hrvatskog planinara „ (god. XX., br. 3-4, 1924.godina) ne samo djelatnost našičkih ljubitelja prirode, već i zanimljivih detalja iz našičke okolice, Feričanaca, Gazija, Razbitog kola, Petrovog vrha i Duzluka.

Tijekom kasnih 20-ih i 30-ih godina razvija se ponajprije tzv. obiteljsko planinarstvo , odnosno odlazak cijelih obitelji, najčešće onih s djecom, na obližnja slavonska izletišta, pri čemu su se često koristile usluge razgranate mreže vicinalnih željeznica. Osim ovih aktivnosti, pojedinci s većim zahtjevima i mogućnostima poduzimaju ambicioznije pothvate. Tako se poznati našički sportski aktivist Teodor Schwabe pri povratku iz Berlina, gdje je pratio Olimpijske igre 1936. godine, penje na poznati Zugspitze u bavarskim Alpama (2963 m). Te iste godine podružnica mijenja ime u «Petrov vrh» (prema Krndijskom vrhu na koji je organiziran prvi izlet našičkih planinara), a predsjednik joj postaje poznati animator društvenih i kulturnih aktivnosti u Našicama, Petar Rohr. Zamiranje društvene djelatnosti 1940 godine, nastaje zbog malog broja članova i cjelokupnih društveno-političkih odnosa Kraljevine Jugoslavije.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, već 1950. godine učenici našičkih škola započinju organizirati različite planinarske aktivnosti (izleti, skijaška natjecanja, logorovanja, sudjelovanje u djelatnosti izviđačke organizacije), tada još bez formalnog osnutka društva. Ističemo imena Zdenka Markovića, Slavka Žagara, Emila i Matka Babića, Josipa Šestana, braće Magdić, i braće Papa iz Podgorača. Zaslugom nekolicine entuzijasta planinarska djelatnost u Našicama opet se institucionalizirala u studenom 1962. godine, kada se osnovalo Planinarsko društvo «Krndija» Našice, koje u kontinuitetu djeluje do danas. Među osnivačima ističemo: Đuru (Branka) Turkovića, Josipa Wallera i Zlatka Marmana.

U radu društva ističemo postojanje triju planinarskih staza koje je utemeljilo ovo društvo: Našički planinarski put (NPP), Tragom prvog izleta našičkih planinara (TPI) i Našička geološka staza (NGS). Uz brojne izlete u domovini i inozemstvu naglašavamo hodočašća našičkih planinara za blagdan Velike Gospe na Veliko Rujno, te tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Unutar društva djeluje i Sekcija sv. Bernarda koja se istaknula u vjerničkom planinarstvu i u mnogim akcijama. Treba svakako naglasiti njihov realiziran projekt i inicijativu koja se održava kontinuirano od 1995. godine, a to je Našički planinarski križni put koji se odvija u okolici Našica i okuplja svake godine velik broj planinara i vjernika iz čitave Hrvatske, a i šire. U djelatnosti društva ističemo i nekoliko dugogodišnjih predsjednika, koji su požrtvovnim radom dali svoj doprinos uspjehu ove udruge: Josip Waller, Zlatko Marman, Zlatko Žitnjk, Tihomir Kolembus i Tomislav Paradinović.

U društvenoj arhivi i privatnim zbirkama članova postoji nekoliko tisuća fotografija, diapozitiva. Filmova i drugog materijala, koji tek čeka na sistematiziran popis i obradu. Članovi društva bili su na svim hrvatskim planinama, posjetili planine u 32 zemlje izvan Hrvatske, stajali na najvišim planinama Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike. Samo na Triglavu bilo je više od 150 naših sugrađana, čime se teško mogu pohvaliti i mnoga slovenska mjesta. Treba istaknuti i Miljenka Balokovića- Fabu koji je kao član društva sudjelovao u prvoj visokogorskoj slavonskoj ekspediciji Kavkaz 90′ i bio ujedno prvi Slavonac na krovu Europe uspevši se na Elbrus u Kavkaskom gorju na visinu od 5621 m. To je i najveći individualni uspjeh člana društva U Našicama su održani susreti s brojnim istaknutim planinarima, alpinistima i svjetskim putnicima (S. Božić, D. Berljak, A. Rukavina, Ž. Poljak, V. Grošelj, F. Jerman, Ž. Malnar,…). Više od 70 članova društva primilo je visoka priznanja Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), a mnogi su obnašali značajne funkcije u Slavonskom planinarskom savezu. Ističemo da je Drago Trošelj, kao zaslužni član društva, bio od 1995. do 1999. godine na dužnosti dopredsjednika HPS-a. Godine 2014. otvorena je planinarska kuća „Krndija“ u prostorijama bivše željezničke postaje u Londžici. Vrijedni našički planinari konačno su dobili svoj planinarski objekt i time su znatno doprinijeli onima koji pohode SPP-a i mogu sada prenoćiti na pola puta od Borovika do Gazija. Ujedno će kuća biti obavještajna točka stanice HGSS-a Osijek. Društvo organizira i Antunovski piknik, tradicionalnu manifestaciju druženja i hodanja po Krndiji neposredno pred blagdan sv. Antuna Padovanskog u lipnju.

Ono što čini najveću vrijednost djelovanja društva njegovi su članovi, planinarke i planinari različitih dobnih skupina i zanimanja, koji su bili članovi velike planinarske zajednice i ovoga društva. Gotovo je nevjerojatan, ali pouzdano točan podatak, da je kroz društvo od 1962. godine prošlo, ukupno više od 1500 članova.

Ostali podaci:

Adresa: Sokolska 51, pp 75, 31 500 Našice
Reg. br. udruge:14000287,
MB: 03121577,

OIB: 98726317639
Žiro-račun:
2500009-1102034444
Hypo Alpe Adria Bank dd
IBAN HR15 2500 0091 1020 3444 4

Društvo ima dva prostora za sastanke te informativni pano, web stranicu, facebook stranicu, grupu i profil. Medijski smo vrlo aktivni i popraćeni od strane lokalnih medija.

Sastanci se održavaju svakog četvrtka u prostorijama društva u 19 h po zimskog terminu i u 20 h po ljetnom terminu.

Kontakt:
Adresa za poštu: Sokolska 51, pp 75, 31 500 Našice
E-mail: pldr.krndija@gmail.com
Broj telefona u prostorijama: 031/ 495 989
Branko Grubač, predsjednik: 091 556 9865
Hrvoje Tržić, dopredsjednik i glasnogovornik: 091 726 2954
Tihomir Kolembus, tajnik: 099 454 9515