U subotu i nedjelju, 7.i 8. studenoga 2015., na Jankovcu je održano nekoliko važnih događanja vezanih za markacističku službu u HPS, s naglaskom na područje Slavonije.

Svim događanjima su aktivno nazočili gosti iz Planinarskog saveza Srbije: Boris Mićić – predsjednik, Branislav Božović – sekretar, Iso Planić- načelnik PSS i predsjednik Planinarskog saveza Vojvodine i Uglješa Gvozden – predsjednik komisije za planinarske terene.

Goste je pozvala Komisija za planinarske putove HPS radi razmjene iskustava o osposobljavanju markacista te radu komisija koje vode brigu o planinarskim putovima u oba saveza.

Uz Komisiju za planinarske putove, domaćini gostima su bili i Vladimir Novak – predsjednik IO HPS te Otmar Tosenberger – predsjednik Slavonskog planinarskog saveza. Na dužem neformalnom sastanku razmjenjena su iskustva o praktičnoj organizaciji oba Saveza na općem planu a naročito po pitanju planinarskih putova.

U subotu je u dvorani “Eko točke” održan sastanak Komisije za planinarske putove HPS s predstavnicima slavonskih planinarskih društava zaduženih za planinarske putove, predstavnika HGSS, Parka prirode Papuk i drugih ustanova i udruga zainteresiranih za bolju suradnju na korištenju označavanja planinarskih putova.

Dvodnevni tečaj za markaciste je uspješno položilo i steklo licencu 45 planinara iz 16 slavonskih društava i 3 iz Bjelovara. Vrijedno je istaknuti da su nakon teoretskog dijela, na pisanoj provjeri znanja polaznici točno odgovorili na prosječno 95% pitanja! Na praktičnom su dijelu svojim entuzijazmom zadivili instruktore. Diplome i iskaznice markacist HPS-a, polaznicima su uručene na slikovitom prostoru ispred planinarskog doma Jankovac.

U nedjelju prijepodne je održana i radionica o obradi GPS tragova, koja je, na žalost, bila slabo posjećena.

Glavni organizator događanja je bila Komisije za planinarske putove HPS na čelu s pročelnicom Bernardom Huzjak i povjerenicom za Slavoniju Jasnom Kosović, uz potporu domaćina – Slavonskog planinarskog saveza.

Uz velik broj sudionika, uvažene goste i izuzetno lijepo vrijeme, bio je to pravi markacistički “festival” na Jankovcu – kolijevci slavonskog planinarstva već 120 godina.