Slavonski planinarski savez već petu godinu za redom održava pohod na kojem se kroz dva dana hoda pređe po jedna dionica Slavonskog planinarskog puta.

Ove godine bila je to peta dionica, nazvana Papuk. To je ujedno i zadnja dionica prvog ciklusa ovog pohoda koji je započeo 2011. godine.

Pohod se održao 16. i 17.05.2015., uz sudjelovanje 61 planinara  iz 15 planinarskih društava. Prisutne je ispred SPS-a pozdravio Berislav Tkalac i predstavio glavne vodiče pohoda. Bili su to ovoga puta Žarko Roček iz Pakraca i Slavka Pokorny iz Daruvara. Sva tri navedena planinara povjerenici su Komisije za SPP i planinarske putove SPS-a.

Pohod je započeo je na Jankovcu (KT 28), a završio na Petrovom vrhu (KT 1). Prvi dan se hodalo preko Ivačke glave (KT 29), do vrha Papuka (KT 30), gdje smo na „ulazu zvečevačkom“ imali duži odmor za ručak i okrepu. Zatim se hodanje nastavilo preko Loma (KT 31) do Novog Zvečeva (KT 32), gdje nas je čekao besplatan fiš paprikaš i noćenje.

Ukupna dužina ove etape je 24,5 kilometra, a grupa je to prešla za predviđenih 8-9 sati hoda. Sveukupna dionica cijelog pohoda iznosi 52 kilometra i hoda se 19 sati. Smještaj za sve sudionike pohoda bio je organiziran u ribarskoj kući na malom jezeru, uz dodatak velikog vojnog šatora. Istu večer je na terasi kuće upriličena mala svečanost dodjele novog priznanja i plakete Kamilo Firinger, koju je grafički priredio i zasluženim pojedincima predao predsjednik SPS-a Otmar Tosenberger. Isto tako i priznanja društvima koja su bili nosioci prijelaznog pehara koji od sada nosi ime Kamila Firingera.

Drugi dan pohoda išao je svojim ustaljenim tokom preko Ljutoča (KT 33) sa stankom na Međi. Od Međe oštrim usponom do Crnog vrha i preko Vranog kamena (KT 34 i 35) do doma na Petrovom vrhu. Vremenski uvjeti su bili idealni za ovakvo dugo hodanje, a društvo kao i uvijek odlično raspoloženo i bez prijekorno u svim elementima planinarskog ponašanja.

Slijedeće godine ulazimo u drugi petogodišnji ciklus.

Berislav Tkalac.