U nedjelju, 2. rujna, održan je u Našicama Slet planinara Slavonije, 37. po redu.

Domaćini, PD “Krndija” Našice, aktivnostima tokom godine obilježavaju 50 godina od osnutka i 90 godina organiziranog planinarstva u Našicama a Slavonski planinarski savez 55 godina Slavonskog planinarskog puta i, također, 50 godina od osnutka.

 

Središnje mjesto održavanja bio je Veliki park, prostor u blizini Dorinog paviljona i jezera. Svečanost otvaranja je upriličena na željezničkoj postaji Londžica koja je bila polazište prve trase Slavonskog planinarskog puta otvorenog prije 55 godina.

Postaja više nije u funkciji jer je pruga Našice-Čaglin zatvorena za sav promet. Mlade snage Gradske glazbe Našice odsvirale su “Lijepu našu”, minutom šutnje sjetili smo se Ivice Kramarića i drugih prijatelja-planinara koji su preminuli od prošlog druženja. Gradonačelnik Našica i član PD Krndija, Krešimir Žagar, pozdravio je sudionike i otvorio Slet. U trajni spomen na početke SPP-a, otkrivena je spomen ploča a u čekaonici postavljena prigodna izložba.

Trasa izleta je išla šumom od  Londžice do Velikog parka u gradu, s odmorom na Paličevcu, oko 3 sata hoda. Dežurala je ekipa HGSS stanica Osijek.

U parku su, poslije ručka, održana zanimljiva natjecanja u organizaciji Udruge starih športova “Slavonac” iz Našica: potezanje konopa, bacanje potkove, bacanje kamena, trke u vrečama …  Najboljim pojedincima i ekipama dodijeljene su zaslužene medalje i pehari. Glazba je mamila na ples i dobro raspoloženje a klupe na odmor, svakom na izbor.

Prema evidenciji, bilo je preko 350 prijavljenih planinara iz Slavonije i gostiju iz BiH: PD “Paklarske stijene” Paklarevo, “Cincar” Livno, “Čičak” Orašje i DPP “Lipa”Odžak.

Slijedeće godine u istom terminu, prve nedjelje u rujnu, domaćini su HPD “Papuk” iz Virovitice.