U ovoj jubilarnoj 120. godini Slavonskog planinarstva, vrijedno je obilježiti i 25. godišnjicu Prve slavonske visokogorske ekspedicije “KAVKAZ 90”.

U subotu, 19.prosinca, u Vijećnici grada Našica, domaćini, planinari PD “Krndija” organizirali su okupljanje sudionika ove ekspedicije.

Prozivci vođe ove ekspedicije, Đorđu Baliću, odazvalo se pet članova: Miljenko Baloković iz Našica (jedini se, od slavonaca u ekipi, uspeo na sam vrh) Miroslav Lay iz Đakova, Miro Mesić iz Pleternice i Šandor Juhas iz Belog Manastira.

Za brojne našičke planinare bila je vrlo zanimljiva pripremljena projekcija snimaka sa uspona na Elbrus visok 5642 mnm kao i skraćena filmska projekcija uspona na ovaj najviši vrh Europe.

Nazočni sudionici ekspedicije prisjetili su se niza detalja sa uspona, posebno vezanih na stradale njemačke planinare i sudjelovanje u pružanju pomoći u prvih nekoliko sati spašavanja nastradalih.

Gradonačelnik Našica, Krešimir Žagar, zahvalio se na hrabrosti naših članova i na solidarnosti koja treba da krasi članove planinarske organizacije. Novinar Radio Našica popratio je i snimio izjave nazočnih sudionika ekspedicije.

Na ovoj web stranici u izborniku „crtice iz povijesti“ možete naći Izvještaj 1. slavonske visokogorske ekspedicije Kavkaz ’90.