Tradicionalni Izlet u nepoznati Papuk (i Krndiju), održan je na sam Međunarodni dan planina – 11.prosinca 2022.godine. U najavi i pozivu je korišten redni broj 16 no naknadno je ustanovljeno da postoji evidentirani kontinuitet obilježavanja u pandemijskoj 2020. godini pa je na baneru i prigodnom letku korišten ispravan redni broj – 17.

Ponuđena je samo jedna duža, kondicijski zahtjevnija trasa a od kraće se odustalo. O tome su svi sudionici obaviješteni u najavi, pozivu i preko društvenih mreža. Najveći izazov je bila vrlo nepovoljna meteorološka situacija u tjednu prije i neizvjesnost za sam dan održavanja akcije. Od velike pomoći u praćenju te situacije i planiranju alternativnih rješenja su bile detaljne prognoze Kristijana paljara, planinara i meteorologa iz Virovitice. Nakon izuzetno kišne subote, nedjelja je osvanula kako je prognozirao: bez padalina, temperatura oko nule i 5-10 cm snjega iznad 400 m.

Kod zbornog mjesta, lugarnice Zdenčina, na sutoku potoka koji stvaraju Radlovačku rijeku, okupilo se 100tinjak planinarki i planinara iz 15 društava. Toliko se približno i očekivalo po najavama, s vrlo malo odustajanja. Dan idealan za uživanje, snijega taman toliko da ugođaj bude pravi a bez otežanog kretanja. U momentima se pojavljivalo zimsko plavo nebo i pokoja zraka sunca. Starim planinarskim putom, pored partizanskog groblja, uz potok do križanja šumskih cesta ispod Oštre glave, cestom pa prosjekom do vrha Točak, oštri spust do ceste kod kamenoloma Hercegovac, uspon pored Ružice grada do Starog grada, spust do Sibovca te povratak preko Rastove kose i Malog visa. Odustalo se od ostataka rimskog mosta zbog strmog spusta i isto takvog uspona nazad. Grupa se dosta razvukla, ponajviše zbog zanemarivanja naglašena potrebe za solidnijom kondicijom. Ništa novo za takve akcije, malo sporiji tempo i više kraćih odmora rješavaju sve. Nakon svega svi umorni, zadovoljni i siti (topli grh sa suhim mesom) odlazimo kućama.

Ovogodišnji prigodni Izlet u nepoznati Papuk je prvi u čijoj organizaciji nije neposredno sudjelovao Miro Mesić, idejni začetnik/autor ovakvog obilježavanja Međunarodnog dana planina za Slavoniju (u širem smislu) još od 2006. godine. Ideja je izravno povezana s ISPO grupom (istraživačko planinarstvo neobilježenim stazama) i njegovim radnim mjestom u PP Papuk (nadzornik). Od nedavno je u mirovini i prepušta drugima (mlađima) da prihvate i nastave tradiciju. Miro je, u vlastitoj nakladi, izradio manji broj knjižica/brošura sa osnovnim informacijama o obilježavanju MDPa na Papuku os 2006. – 2021., dok je bio organizator, i podijelio nazočnim predstavnicima društva. Tako se, na simboličan način zahvalio svima koji su do sada sudjelovali ali i sačuvao dio važne slavonske planinarske povijesti od zaborava.

U dogovoru s organizatorima, trasu su predložili i njome vodili članovi HPD Orahovica Zorko Steiner i Nenad Terek a logistiku (sendviči i topli čaj za doručak i grah za ručak – sve besplatno) je osigurao PP Papuk. O organizaciji su skrbili Marko Doboš (PP Papuk) i Otmar Tosenberger (Slavonski planinari). Zahvala Šumariji Orahovica i LD Vepar iz Orahovice za ustupljeni prostor kuće na Zdenčini.

O sigurnosti su brinuli članovi HGSS stanice Orahovica i jedan član HGSS stanice Slavonski Brod. Prema ranijem dogovoru, užetom za pridržavanje je osiguran jedan blatnjavi spust. Bilo je više poskliznića na blatu i snijegu no bez ozljeda. Prije zadnjeg većeg uspona je, zbog iscrpljenosti, dvojici planinara predložen i realiziran prijevoz do zbornog mjesta.

Možemo zaključiti da se tradicija uspješno nastavlja ali ima mjesta i da se, na temelju dosadašnjih iskustava, ponešto promijeni – na bolje.

Do novog prigodnog susreta za godinu dana, čuvajmo planine i živimo u njima i s njima!