Belišćanski planinari, nedjelju 4. lipnja su proveli na obroncima lijepe Bilogore, iznad naselja Milanovac.

U jutarnjim satima grupa od 11 belišćanskih planinara se uputila u pravcu Virovitice na već tradicionalni skup „12. virovitički susret planinara“.

  Skup je organiziralo HPD „Papuk“ Virovitica, koji su redoviti gosti na belišćanskom susretu planinara BPPP-u. Zajednički susreti planinara su uvijek lijepi i ugodni, pa je to bilo i ovaj put.

Okupljanje se dogodilo kod planinarske kućice Brusovi, u jako lijepo uređenom prostoru. Domaćini su nas srdačno dočekali uz uobičajene planinarske delicije. Nakon okupljanja svih oko 100 planinara iz više planinarskih društava, krenulo se na dvije staze, kraća 2,5 sata do Virovitičkih ribnjaka i dulja iznad naselja Milanovac, oko 4 sata lijepim brežuljcima. Dan je bio sunčan i vruć. Hodalo se putevima kroz voćnjake, vinograde, između lijepih vikendica i kroz lijepu bilogorsku šumu.

Vodić domaćina nas je usput upoznavao i s nekim povijesnim činjenicama ovog kraja. Nailazili smo na zrele trešnje, dudove, maline, šumske jagode i usput ih kušali. Sa ovih brežuljaka, iako su tek oko 300 m visine, pružaju se prelijepi široki vidici na Milanovac, Viroviticu i sve do Mađarske.  Za odmor i dulje zadržavanje nam je predsjednik Društva domaćina ponudio svoju vikendicu i okoliš. Tu smo uživali u ukusnim kolačima svih vrsta i osvježavajućim napitcima. Nakon ugodnog druženja i odmora nastavljamo put do mjesta skupa –planinarska kućica Brusovi. Svi pristigli planinari su mogli uživati u ukusno priređenom paprikašu i još više vrsta ukusnih kolača.

Iznenađenje je bila i tombola. Glazbenici su odradili svoj dio, pa se plesalo, družilo i veselilo do kasnih poslijepodnevnih sati.

Na povratku posjećujemo nakratko i ribnjake, jer neki ih nisu do sada vidjeli. Putem dobivamo poziv naše planinarke da svratimo do njene vikendice na trešnje. Poziv prihvaćen i u hladovini kod vikendice uživamo u trešnjama i druženju do večernjih sati.

Tekst i foto: Nada Donković
Izvor: valpovstina.info