Nedjelja, 10. prosinca 2017., osvanuo hladan ali sunčan dan (nakon jutarnje magle) a okolo sve bijelo od svježe napadlog snijega… a mi se bojali kiše i blata. Dar s neba.

Park prirode Papuk i Slavonski planinari, uz svesrdnu pomoć domaćina (općina i DVD Kaptol te Lovačkom udrugom Vepar) obilježili su, po 12. puta, Međunarodni dan planina izletom na nepoznati Papuk – Stazama kaptolskih kneževa. Akcija se održala pod pokroviteljstvom HPS.

Na akciji je sudjelovalo oko 250 planinara i ljubitelja prirode iz dvadesetak slavonskih planinarskih društava te gostiju iz Siska i Petrinje. Poslije okupljanja u domu DVD Kaptol i pozdrava domaćina i organizatora, krenulo se na Papuk. Duža trasa: oko 21 km, preko arheološkog nalazišta Gradci do lovačke kuće Vodice, SPPom do Klokočice pa dolje do Vranovca, Pogane gradine i nazad u Kaptol. Bilo je naporno ali lijepo gaziti preko 6 sati svježim snijegom. Kraća trasa: oko 8,5 km, gdje su obišli vrlo značajno arheološko nalazište iz starijeg željeznog doba na brdu Gradci, te se ponovno vratili u Kaptol. O tijeku i značaju arheoloških istraživanja na području Kaptola te o zanimljivoj srednjovijekovnoj povijesti kraja govorile su nam arheologinja i povjesničarka iz Kaptola.

Po završetku hodanja godilo je ugodno druženje u toplini doma DVD-a Kaptol uz prigodni domjenak. Organizatori su osigurali prigodni pečat i vodiče, a za sigurnost sudionika brinuli su pripadnici HGSS stanice Požega.