Tradicionalna svetkovina Svetog Martina, poznatije kao Martinje, u vinorodnim krajevima Slavonije i Baranje održavaju se već desetljećima. HPD „Vidim„ iz Kutjeva, ubrzo poslije svog osnivanja, među aktivnostima društva osmislilo je i održavanje skupa planinara u povodu Martinja.

Nalazeći sponzore za organizaciju i održavanje te manifestacije – TD Kutjevo i glavnog pokrovitelja Kutjevo d.d., uspjelo je u kratkom vremenu proširiti sudjelovanje na toj manifestaciji ne samo na slavonska planinarska društva, već i na brojna društva iz Hrvatske, pa čak i na susjednih država.

Na ovojesenskom susretu planinara u povodu Martinja, 11.studenog, broj sudionika dostigao je rekordan broj od 77 planinarskih društava i preko 2.200 planinara i drugih gostiju iz Hrvatske, te BiH, Srbije i Makedonije. Tako je ovogodišnja Martinjska dvodnevna manifestacija postigla epitet najmasovnijeg planinarskog okupljanja u Hrvatskoj. U subotu prvog dana manifestacije Martinja, planinari iz susjednih država koji su došli dan ranije imali su prigodu sudjelovati na otvorenju prve Muzejske zbirke slavonskog planinarstva u prostoiji suvernirnice vinarije Kutjevo d.d.

Središnje obilježavanje Martinja, odvijalo se u nedjelju na Trgu Graševine u Kutjevu. Već od ranih jutarnjih sati Limena glazba DVD Kutjevo naznačavala je održavanje velike fešte, dok su pristizale kolone planinara na Trg, gdje su vrijedni domaćini pripremili tople napitke i obavezne slavonske delicije za sve goste. S obzirom na veliki broj prijavljenih planinara, domaćini su pripremili i nekoliko različitih trasa obilaska kutjavačkog kraja, već prema dužini puteva, za početnike, kao i za iskusnije planinare. Za sve ostale goste na Trgu Graševine odvijao se bogat kulturno zabavni program, a nisu nedostojali ni drugi sadržaji gastro kulinarskih delicija.

Ubrzo po povratku glavnine planinara sa hodanja po vinogradima i brežuljcima Krndije, uslijedila je glavna atrakcija Martinja! Limena glazba dala je naslutiti kako će ubrzo uslijediti veliko iznenađenje ? U svatovskoj zaprežnoj kočiji na Trg Graševine ubrzo je stigla Carica Marija Terezija u pratnji Baruna Franje Trenka u svečanim odorama, što je izmamilo buran pljesak nazočnih planinara i svih gostiju. Po dolasku njihovo „veličanstvo“ izišlo je u mnoštvo okupljenih i popelo se na pozornicu gdje ih je čekao domaćin gradonačelnik Kutjeva sa svojim gostima i vinskim Biskupom. Svrha dolaska Carice Marije Terezije i Baruna Franje Trenka u vinorodni kutjevački kraj je prisutvovanje kontroli krštenja mošta i njegovog pretvaranja u mlado vino, pod budnim okom Carice, što je i sama istakla u svom pozdravnom govoru mnoštvu koje se okupilo pred pozornicom.

Svečanost krštenja mladog vina, obavio je vinski Biskup svojim ceremonijalnim govorom, a ovogodišnji kum krštenja bio je gradonačelink Opatije. Radost i veselje u povodu ovogodišnjeg Martinja nastavilo se do duboko u noć sa glazbom nekoliko sastava i pjevača. Lijepo jesensko vrijeme pridonijelo je uz bogat program organizatora, da ovogodišnje Martinje u Kutjevu ostane nezaboravno u sjećanjima brojnih planinara i nadu kako će i iduće godine Martinje biti još posjećenije. Ovim putem izražavamo zahvalnost tisuća planinara domaćinima, a posebno članovima HPD „Vidim“ i njihovom predsjedniku Antunu Korenu. (Zlatko Lončarić)