Prijava

Slavonski planinari

Slavonski planinari

Četvrtak, 18 Veljača 2021 16:51

Kalendar događanja u 2021.

Ovo je prvi organizirani izlet HPD „Belišće“ u ovoj godini, a inicijator izleta je Franjo Šmit.
Okupljanje je bilo kod kapelice Sv. Ane. Došlo nas je petnaestero i lagano smo krenuli stazom do našeg odmorišta na 61 km rijeke Drave. Dio muške ekipe prihvatio se skupljanja drva i loženju vatre. Nas šest članica odlučile se na još malo hodanja i uputile se na vodocrpilište prema Gatu. Put smo nastavile lijevo uz šumu i oranice. Usput smo uživale u branju i jedenju slatkih i sočnih plodova šipka. Unijele smo si u organizam vitamina C, a sunce nas grijalo i davalo vitamin D. Kažu da su ti vitamini dobri za jačanje organizma i čuvaju nas od ove nenormalne korone. Skrećemo s puta na šumski put i lagano stižemo do našeg odmorišta.
Stigao je još jedan naš član, malo se družio s nama i odlazi dalje hodati. Privlači nas miris pečene slanine i mi uzimamo naše delicije za pečenje i pridružujemo se ekipi uz vatru. Nakon ručka nastavljamo druženje uz kavu i čaj. Bliži se vrijeme povratka, spremamo stvari i ostavljamo iza sebe čist i uredan prostor. Staza je kroz šumu uz baru Jugovaču, a na njoj su dva prekrasna labuda.
Krenule su i visibabe koje su nam uljepšale ovaj zimski, a ipak proljetni dan. Kod Sv. Ane mala pauza i pristiže nam jedna naša članica koju je ovo lijepo vrijeme izmamilo van.
Lijep pozdrav do nekog novog druženja.
Mila Andrić

Jedanaesti prosinca obilježava se svake godine kao Međunarodni dan planina. Taj dan proglasila je Opća skupština UN-a, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje.

https://www.hps.hr/.../medjunarodni-dan-planina-11-prosinca/
https://www.un.org/en/observances/mountain-day

 

Utorak, 24 Studeni 2020 08:11

OBAVIJEST! "PRVA ZADNJEGA"

Zaprimili smo obavijest HPD Sunovrat Đurđenovac da se zbog pogoršanja epidemiološke situacije OTKAZUJE i njihova manifestacija PRVA ZADNJEGA predviđena za 06.12.2020., nedjelja.
U tijeku je opsežno rušenje šume na potezu od Petrovog vrha do Stančevca i od Boraka do Pakra manastira.
Dobrim dijelom su porušene i markacije, pa bi bilo pametno da se planinari i ostali korisnici jave Planinarsko društvo "Petrov Vrh" ako planiraju SPP-om od Petrovog vrha do Pakra manastira.
http://www.planinari-petrovvrh.hr/
Subota, 14 Studeni 2020 08:38

MEĐUNARODNI DAN PLANINA 2020.

U dogovoru sa suorganizatorom, Parkom prirode Papuk i pokroviteljem Hrvatskim planinarskim savezom, obilježavanje

 1. proslave Međunarodnog dana planina odvijat će se sukladno novonastalim epideomiološkim mjerama.

Predlaže se da svako planinarsko društvo samostalno (s manjim brojem sudionika) prigodno obilježi MDP na Papuku ili svom gorju.
Poželjno je i napraviti zajedničku fotografiju (s razmakom između sudionika) i vidljivim logom MDP international mountain day.

https://www.un.org/en/observances/mountain-day

Godišnja Skupština udruge „Slavonski planinari“ održana je u nedjelju, 25. 10. 2020. u Virovitici, u Dvorcu Pejačević, u prostoru Gradskog muzeja Virovitica. Za skupštinu je bio predložen i jednoglasno usvojen slijedeći Dnevni red:

 1. Izbor radnih tijela i utvrđivanje kvoruma
 2. Usvajanje Poslovnika o radu Skupštine SP
 3. Imenovanje novih dužnosnika (dopredsjednik i članovi Upravnog odbora)
 4. Izvještaj o radu SP između dvije izvještajne skupštine, rasprava i usvajanje
 5. Financijski izvještaj za 2019., Financijski plan za 2020., rasprava i usvajanje
 6. Izvještaj NO i Suda časti za prethodnu godinu, rasprava i usvajanje
 7. Plan rada SP za slijedeću programsku godinu, rasprava i usvajanje
 8. Donošenje novog Statuta SP, rasprava i usvajanje
 9. Prijedlog Pravilnika o radu Suda časti, rasprava i usvajanje
 10. Inicijativa za osnivanje županijskih planinarskih saveza
 11. Izvješće direktora „Slavonski planinari“ j.d.o.o. i rasprava o poslovanju poduzeća
 12. Rasprava o poslovnom prostoru Slavonskih planinara
 13. Dodjela priznanja i zahvala
 14. Različito

Sve točke dnevnog reda usvojene su većinom glasova, a za nove članove Upravnog odbora udruge izabrani su Kristijan Horvat iz Osijeka i Vlado Lađarević iz Slavonskog Broda, dok je za novog dopredsjednika izabran Milijan Žulj iz Osijeka. Ispred domaćina HPD-a „Papuk“ Virovitica skupštinu je otvorio i zatvorio predsjednik društva g. Mario Ripli, a sudionike skupštine je ispred Grada Virovitice pozdravila zamjenica gradonačelnika gospođa Vlasta Honjek – Golinac. Zahvaljujemo se HPD-u „Papuk“ Virovitica na organizaciji skupštine i domjenka, i Gradskom muzeju Virovitica na ustupanju prostora i na organizaciji obilaska novootvorenog stalnog postava Gradskog muzeja uz stručno vodstvo.

Nedjelja, 20 Rujan 2020 06:45

Sjednica UO SP - 16.09.2020.

U petak, 16. 9. 2020., u Vinkovcima, održana je sjednica Upravnog odbora Udruge „Slavonski planinari“. Pored aktualne problematike oko rada planinarskih udruga Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema u vrijeme epidemije C19, raspravljalo se o organizaciji Skupštine Slavonskih planinara, usvojen je zapisnik sa prethodne sjednice. Osvrnulo se i na realizaciju dogovorenog sa prethodne sjednice UO te je bilo rasprave o prijedlozima oko podjele priznanja Slavonskih planinara udrugama i pojedincima. Pod točkom razno aktivno se raspravljalo o Slavonskom planinarskom putu te se među odbornicima pokazala snažna volja i spremnost na jačanje ovakvog oblika promocije planinarstva u Slavoniji i šire.

Subota, 19 Rujan 2020 10:07

IN MEMORIAM BORISLAV ČERNI

Dana 16.09. 2020.g iznenada nas je u 68.godini napustio Borislav Černi. Bio je planinar sa 50-godišnjim stažom u planinarskom društvu Psunj iz Pakraca.
U svojoj dugogodišnjoj planinarskoj karijeri obnašao je brojne dužnosti od predsjednika društva, člana Izvršnog odbora, voditelja sekcije za izlete i propagandu do dopredsjednika društva.
Za svoj rad i nesebično davanje dobio je i brojna priznanja – Plaketa HPSa (najviše priznanje u hrvatskom planinarstvu), Povelja zahvalnosti Požeško-slavonske županije, Zlatna plaketa grada Pakraca te brojna druga priznanja i zahvale.
Počivao u miru Božjem.
(preuzeto sa http://pdpsunj.hr/napustio-nas-je-borislav-cerni/)

Domaćin današnjeg pohoda je HPD „Cibalia“ Vinkovci koji organiziraju šestu godinu zaredom pohod na Lisku. Odazvalo se sedam planinarskih društava i okupilo se oko stotinjak planinara.
Okupljanje je bilo kod kapelice Sv. Ane na cesti Šarengrad – Babska. Domaćin nas dočekuje sa čašicom dobrodošlice, kavom i masnim kruhom.
Nakon pozdravne riječi domaćina Igora Nađa kreće se na staze. Duža staza je Babska – Liska – Vukovo oko dužine oko 18 km., a druga staza je Izvor – Liska – Vukovo oko dužine oko 8 km. Mi smo odabrali kraću stazu na koju nas domaćin autobusom prevozi na početnu točku. Staza nije zahtjevna i podsjeća me na Feričanački pohod „ Kroz šume i vinograde“.
Uz male pauze stigli smo do vrha Liska - 297 m ( najviši vrh Vukovarsko srijemske županije ). Tu smo se družili i odmarali čekajući planinare sa duže staze. Čekali smo ih dva sata i dočekali prvih par planinara, te mi odmorni smo krenuli prema Vukovom oku prepuštajući im mjesto da se i oni odmore. Stižemo na Vukovo oko sa kojeg imamo predivan pogled. Tu smo čekali da se svi skupimo i domaćin je sve vozače osobnih auta odvezao po iste.
Pozdravljamo se sa domaćinima i odlazimo doma.
Mila Andrić

Stranica 1 od 61