Brzinom svjetlosti proširila se tužna vijest među slavonskim planinarima – umro je naš Josip Jung.  Svoju plemenitu dušu ispustio je u subotu 25.siječnja 2014.godine. Za planinare  do prije neki dan to je bila planinarska legenda koja hoda.

U Slavoniji vjerojatno nema planinara koji ga ne poznaje, ili barem nije čuo, za njega. Diljem Hrvatske sigurno je mnogo planinara za Slavoniju i slavonce čulo kroz Jungove  pjesme. „Veleposlanik osječkog  i slavonskog planinarstva,“  Jung  nas je kroz slavonsko i hrvatsko gorje proveo često samo njemu znanim stazama.

Vodio  bosanske, mađarske i vojvođanske planinare. Vjerojatno nije bilo planinarskog izleta na kome je sudjelovao, a da nije njegova pjesma razgalila srca i duše svih prisutnih. Većeg pjevača među slavonskim planinarima teško da ćemo skoro čuti. Svojevremeno je prešao iz PD „Jankovca“ u PD „Zanatliju“ jer se tada kod „Zanatlija“ skupila bolja klapa za pjevanje.

Rodio se u Belišću 19.prosinca 1942. g.  a  po  završetku školovanja seli u Osijek, jer ondje dobiva posao VKV trgovca. Generacije osječana pamte ga kao trgovca  na sportskom odjelu u osječkoj NAMI.

Već u  djetinjstvu uključio se među izviđače, ali po dolasku u Osijek (1965.godine) postaje član Planinarskog društva „Jankovac“ i od tada je vjeran planinarima i planinarstvu. No nije samo planinar, pjevao je godinama u Hrvatskom zanatskom pjevačkom društvu „Zrinski“ iz Osijeka, pecao je na Dravi, Dunavu i gdje god je stigao, uzgajao kuniće, aktivan član osječke udruge Savez Nijemaca i Austrijanaca, aktivan kao pjevač u crkvenom zboru u svojoj župi u Višnjevcu  i tko više zna gdje još ?.

U planinarstvu gotovo da nema specijalnosti kojom se nije bavio – orijentacist, markacist, transverzalac. Vodio je markacijsku sekciju,  u oba osječka društva, bio vodič društenih izleta. Bio je član u Upravnim odborima i u „Zanatlijama“ i „Jankovcu“ gdje je bio i potpredsjednik društva. U Slavonskom planinarskom savezu,  godinama je bio blagajnik i ujedno povjerenik za Slavonski planinarski put. U slavonskom gorju, a posebno okolica Jankovca, vjerojatno je planinar koji je najbolje poznavao planinarske putove i staze. Teško ćemo mu naći zamjenu.

Za stvarno nesebični rad u planinarskoj organizaciji dobio je priznanja Planinarskog saveza Hrvatske i to brončani znak (1969.g.), srebrni znak (1973.g.), zlatni znak (1980.g.) i Plaketu (2004.g.), priznanje Planinarskog saveza Jugoslavije i to srebrni znak (1988.g.) i priznanje Slavonskog planinarskog  saveza za životno djelo “Đuro Pilar“ (2012.g.).

Najbolje priznanje koje se može pročitati je na jednom Forumu: „O ovom putu sve zna naš gosp. Jung Josip iz OS.“

Josipe, tamo gdje si otišao – markiraj staze i dočekaj nas pjesmom.


U sjećanje na našeg neponovljivog i nezaboravnog

Josipa Junga – Jungilija

( 1942. – 2014.)

Podsjetimo se na našeg Junga / HPD “Bršljan-Jankovac”


 

Papučki jaglaci,19.03.2006.

Skupština,Strmac 2012.

Skupština,Strmac 2012.

Strmac, tečaj 2012.

Slet SPS,7.9.2008. Omanovac

Vježba vodiča Strmac 2013.