Teško je u kratakim  crtama  reći sve o Društvu koje trenutno broji  cca 350 članova, a k tome  postoji gotovo dva  stoljeća.  Za to vrijeme imali smo nekoliko prekida u radu  i to za vrijeme ratova, a preživjeli smo ih nekoliko.   Zanimljiva je povijest Društva,  osnutak Društva, sve zvučna imena, liječnici , pravnici i poznati osječani. U povijest ne smijemo zaboraviti upisati i izgradnju planinarskog doma  Jankovac na Papuku, koji je obnavljan više puta. 

Prvo planinarsko društvo “Bršljan” u Osijeku osnovano je 1895. godine. Osnivači su bili ravnatelj osječke bolnice dr. Vatroslav (Igo) Schwartz i pravnik dr. Hugo Spitzer. Doprinos popularizaciji Društva pridonosi Dragutin Franic. Društvo organizira izlete u bližu okolinu, u Veliku i na Jankovac.

Rad društva “Bršljan” zamire krajem 19. stoljeća. Novo društvo “Jankovac”, podružnicu Hrvatskog planinarskog društva iz Zagreba osniva 19.listopada 1925. godine osječki pravnik i povjesničar dr. Kamilo Firinger.Prepisano iz original zapisnika „ Zapisnik o pouzdanom sastanku održanom 19.listopada 1925.god.u odvjetničkoj pisarni dra Kamila Firingera odvjetnika u Osijeku, Aleksandrova ul.12 u svrhu osnivanja podružnice Hrvatskog planinarskog društva u Osijeku“.  Kao planinar djelovao je u Osijeku od mladosti do duboke starosti punih 60 godina. Obnovitelj je planinarstva u Osijeku nakon Prvog svjetskog rata.  Bio je dugogodišnji predsjednik “Jankovca” do i poslije Drugog svjetskog rata te doživotni počasni predsjednik . Zaslužan je za izgradnje, dogradnje i obnove doma na Jankovcu.

Društvo niikada nije bilo samo planinarsko. Nekada je postojala i skijaška sekcija, danas imamo vrlo aktivnu Alpinističku sekciju koju vodi Dario Majetić, sadašnji dopredsjednik. Alpinisti su ishodali i osvojili mnoge vrhove u svijetu planina. Evo i njihovog presjeka aktivnosti.

HPD „Bršljan Jankovac“ Osijek, alpinizam,visokogorstvo i sportsko penjanje

Presjek aktivnosti `80, `90, `00, `10:

Penjačke aktivnosti u HPD „Bršljan-Jankovac“Osijek istinski započinju osamdesetih godina 20. stoljeća kada skupina lokalnih „klinaca“ iz Osijeka sa Moše (Mićo, Mario, Oleg, Siljo i Sova) postaju superzvijezde na hrvatskom alpinističkom nebu. Motivirani od Maria Poljaka i Miodraga Bogojevića poznatog nam Miće  Makalua penju na moderan način, uz oskudnu opremu sumnjivoga porijekla, penjačke smjerove po cijeloj Europi, Hrvatskoj i prostoru Balkana kao što su primjerice: Gervassuti  Pillar u Mont Blanc du Tacul, Čopov steber, Helbu, Sandija Wisiaka i mnoge druge u Triglavu, Ašenbrenera u Travniku, Raz Jalovca, Direktnu u Štajerskoj Rinki itd. Paklenica je obilježila ove istinske penjače koji su u Anića kuku, Debelom kuku, Velikom i Malom Ćuku popeli većinu od stotina smjerova od kojih izdvajamo: Brid Klina, Jenjavi, Klin, Albatros, Velebitaški, Domžalski, Kaču, Funkciju, Forma Vivu itd. Tada je ispenjan i prvenstveni smjer Cirkus Medrano u stijeni Anića Kuka.

Na Kleku su više puta ispenjani svi smjerovi pa izdvajamo: Brankov, Željezničarski 20, HPD 90 i prvenstveni smjer Olegov stup.

Visokogorsko planinarenje u ovoj generaciji nije bilo nešto previše popularno ali su ipak, treninga radi, planinarili na vrh Matterhorna, Mont Blanca, Grosglocknera, Triglava, organizirani su kampovi na Durmitoru i u Makedoniji.

Ovaj presjek nažalost prvi put na scenu izvodi ove stvarno ekstra planinarske drugove i iskopava ih iz podzemlja gdje bi vrhunski alpinizam uvijek trebao ostati.

Devedesete su zbog inih događanja i raspada ekipe imale zatišje iako je Mićo Makalu i tada držao scenu živom pa je sa Darkom Cvijićem-Cvijom penjao u području Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen) i standardno u Hrvatskoj. Također se planinarilo na Mont Blanc i na ostale popularnost hrvatskih i europskih gora i gorica. Ondašnji zagrebački student , član naše obitelji Tomislav Vučak afirmirao se u AO Željezničar i ispenjao određeni broj slapova i smjerova od europe do Aljaske.

Devedesetih godina za planinarenje se zapalio Dario Majetić i tada počinje hodati i penjati po planinama gdje god postoje reljefna uzdignuća. On i tada gospođica Ariana Senčar dvijetisućite završavaju alpinistički tečaj u AO Velebit, Zagreb pa se kao jedini alpinisti u Osijeku počinju penjati zajedno sve do nekakve imaginarne srednje razine kada im se penjački a pogotovo alpinistički putovi razdvajaju. Slijede godine žilavljenja po stijenama i gromadama uzduž i poprijeko gdje se god stigne i može. Dario je do sada uzverao 400 smjerova dužih od sto pedeset metara i to sa raznim partnerima i prijateljima. Organizirao je više od 300 tura, nekoliko ekspedicija i osnovama penjanja i alpinizma podučio stotinjak ljudi. Kroz ovaj period po odlučnosti, kuražu i osjećaju za alpinizam i penjački duh iskočili su između mnogobrojnih prvenstveno: Augustin Vrabec, Tomislav Vučak, Juraj Arambašić, Vedran Taslidžić i Ariana Senčar.

Alpinizam i višedužinsko penjanje:

Od smjerova u dvijetisućitima izdvajamo: 

 • Anića Kuk i ostalo u Paklenici: Brid Klina, Klin, Black Magic Woman, Funkcija, Kača, Velebitaški, Domžalski, Pero, PIPS itd.
 • Biokovo: Bukovac: Dalmatinski san, Solilo: Stup solila i dosta smjerova u Vrisovim glavicama
 • Dabarski Kukovi: Via Manuela, La Forza, Kapetanova kći i još desetak
 • Klek: Tajanstveni, HPD 90, Baciljček, Žoharov stup, Glava, Damuzova plafonjerka, Vrijskova pločica,  Dragmanica, Cepinaški (zimi) i većina ostalih smjerova.
 • Juliske Alpe: Triglav: Čopov Steber, Bavarski, Duga Nemška, Skalaški i Gorenjski, Kratka Nemška, Slovenski (ljeti i zimi); Jalovec: Hornova i Raz Jalovca; Grintavec: Steber Grintavca (zimi), Štajerska Rinka: Direktna, Šite: Belač-Župan, Nad šitom glava i neprikosnovena smjerina Direktna u Špiku.
 • Dolomiti: Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen): Velika Cima, Normalka. Sve smjerove penjao je Majetić u partnerstvima sa Bogojević, Vrabec, Vučak i Taslidžić (naši članovi).

Zimski alpinizam: u nazad nekoliko godina ispenjano je na desetke zaleđenih slapova i miksanih smjerova od kojih izdvajamo zimski uspon kroz Couloir Couturier, Aiguille Verte u Svojskim Alpama, slapovi u Maltatalu do teškoće 5, Teranova i Kramarjeva grapa u Kamniškim Alpama, slapovi u Tamaru i Jezerskom, slap Skakavac, Dry tooling penjanje do M7, itd.

Visoko gorsko planinarenje: 

Kilimanjaro i Mount Keniya 1999., Aconcagua 2000., Elbrus 2002, Cordiliera Blanca (Pisco, Ishinca, Urus) 2004., Pamir (Pik Lenin) i Tien Shan (Korona) 2008., Atlas (Jabel Toubcal, i Temisguida Ouanoucrin) 2010., Denali (Mt McKinley) 2011., Annapurna biciklom 2012.

Centralne alpe: Mont Blanc, Mont Maudit, Mt Blanc du Tacul, Castor, Poluks, Gran Paradiso, Alphubel, Jungfrau, Monch, Braithorn itd.

Slovenija: Većina planina a na desetke njih u zimskim uvjetima.

Dolomiti: Tofana di Rozes, Durrenstain, Brenta: Bocchette kružnica

Karpati: Područje NP Munti Retezat dva puta zimi i dva puta ljeti –  penjački i planinarski usponi.

Dinaridi: sve na VPP, KPP, Durmitor

Sportsko penjanje: 

Naši članovi (D.Majetić) vode aktivnosti na umjetnoj stijeni u Osijeku. 

Penjali smo na svim Hrvatskim sportskim penjalištima i penjalištima u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj itd. Članovi penju razne teškoće najčešće na Crvenu točku i na Pogled i Flesh.

Promocija planinarstva i našega društva:

Kao alpinisti i planinari komunicirali smo u više od dvadeset televizijskih i radio emisija. Napisano je i tiskano petnaestak putopisnih reportaža u dnevnim novinama i specijaliziranim časopisima od čega je bilo osam duplerica i jedna naslovnica. Na internetu smo stalni kolumnisti. Držimo razna predavanja i prezentacije isključivo u našim prostorima na Trgu A.Starčevića 4.

Kontakt:

Alpinisti HPD „Bršljan-Jankovac“ Osijek

mail: dario.majeta@gmail.com

01.10.2013. godine

Organizator i promotor alpinističkih tura: Dario Majetić

Također je vrlo aktivna Sekcija markacista, predsjednik Josip Jung, koji je prije dvije godine proslavio 50 godina aktivnog planinarenja. Od Junga je stariji (po planinarskom stažu) samo  Antun Rački  (Dida Rački) koji je proslavio 60 god.aktivnog planinarenja, a sa svojih 85 god., i danas planinari. Josip Jung je markacista već duži niz godina, sada je dobio dva nasljednika, tečaj su završili Viktor Klasanović i Stanko Kereta. Društvo ima i vodiče društvenih izleta, koji su završili tečaj :  Zdenko Fury, Josip Jung, Miroslav Mitrović, Ivan Rančak,  Viktor Klasanović, Slavko Dumenčić i Vlado Vidović.

Društvo gradi dom na Jankovcu. U proteklom razdoblju dom je nekoliko puta stradao i ponovno se obnavljao. Danas je Jankovac  jedan od najopremljenijih planinarskih domova u Hrvatskoj.

Veliki doprinos radu Društva dali su Dragan Eger, Miroslav Matošević, Aleksandar Vrbaški, Zdenka Rešetar,Ivan Rešetar, Josip Muha, Ivan Vučak, Branko Sajfert, Mario Poljak, Darko Fischer, Josip Jung, Milan Pucek, Vesna Prašnikar, Ljilja Kalinović  i mnogi drugi. Od 1996. društvo uzima naziv “Bršljan-Jankovac”.  Posljednja Izborna skupština održana je 16.12.2011.god. 

Izabrani su na  mandat 4 godine

 • Zdenko Fury, za predsjednika (3.mandat)
 • Upravni odbor: Zdenko Fury, predsjednik, Dario Majetić, dopredsjednik, 
 • Ljiljana Mehičić, Helena Tudik, Suzana Vida, Miroslav Bahmajer i Miro Mutter, članovi
 • Nadzorni odbor: Nada Vidović, predsjednik NO,
 • Mirko Ljubičić, Blaženka Lachner, Vesna Ćosić – članovi
 • Sud časti: Anica Filipović, predsjednik
 • Ljiljana Jamnić, Željko Ivanušić, Etelka Rančak – članovi

Na sjednici UO izabrane su na mandat od 4 godine, tajnica, Angelina Miladić (2 mandata- preuzela od Ljiljane Kalinović) i blagajnica Nada Baračkov (4.mandat).

Pored svih nabrojanih aktivnost, Društvo se bavi i humanitarnim radom ( s djecom Doma „Klasje“ Osijek“), zatim edukacijom i animiranjem  sugrađana da  se pridruže planinarima, zatim obrazovanje planinara kroz organizaciju Opće planinarske škole. Imamo i dva svoja tradicionalna izleta:

 • Prvi je „Tragom prvog izleta“, zadnja nedjelja u studenom, odlazak u Orahovicu
 • Drugi je pješačenje , povodom svjetskog dan pješačenja, 15.10., od pješačkog mosta u Osijeku do ušća Karašice.

Kroz ovo predstavljanje Društva više smo se osvrnuli na  razdoblje prije Domovinskog rata, jer ne želimo da se zaboravi upravo to razdoblje kada smo bili jedno od nekoliko Društava u Hrvatskoj i  brojali samo 6 članova.  Na taj dio povjesti Društva mi današnji članovi smo vrlo ponosni. Poslije Domovinskog rata broj članova se povećava iz godine u godinu, a tako i broj ishodanih planinarskih staza i broj osvojenih vrhova. 

Izdvojiti ću samo neke, nazovimo ih, predstavnike područja:  Dinara, sa najvišim vrhom Hrvatske (Sinjal 1831 m), Klek (koji se nalazi na grbu HPS), Velebit,  Biokovo, Čvrsnica, Vlašić, Vranica, Kopaonik, Durmitor, Triglav, i da ne nabrajamo dalje, gotovo sve planine na području bivše Jugoslavije, zatim Italija, Austrija, Grčki Olimp, Bugarska, Rumunjska, Slovačka. Naglašavam da smo to sve ishodali organizirano u velikim grupama . Ne izostavljam našu Slavoniju, Papuk, koji smo ishodali uzduž i poprijeko, aktivnim učešćem u SPP-u, kao i u ostalim događanjima SPS.

O nama ništa ne ostane nepoznato, zahvaljujući našem kolegi planinaru Miroslavu Bahmajeru koji je izradio našu internet stranicu iz koje je vidljivo kuda hodamo, kroz Plan izleta, kako nam je bilo, pričom i slikom, te o radu i odlukama Skupštine i Upravnog odbora. 

Kako ništa ne ide bez novaca, zahvaljujemo se svim donatorima koji su pomogli radu Drušva kroz sva vremena.

Društvo radi na adresi: Trg A.Starčevića 4, 31000 Osijek u od grada dobivenoj podrumskoj prostoriji, koja je apsolutno neadekvatna, ali mi smo se na nju navikli i ne znam da li bismo je mijenjali. Jer od kako Društvo postoji radi na toj adresi. Imena ulica su se mijenjala, a mi smo ostali u našem podrumu.

Osnovni podaci :

Matični broj Društva: 3022382, OIB:59312125266, Žiro račun: HR7525000091102043646

Adresa: HPD „Bršljan Jankovac“ Osijek

Trg A.Starčevića 4, 31000 Osijek, pp 173

Web www.jankovac.hr (HPD „Bršljan Jankovac“ Osijek)

mail: jankovac@jankovac.hr 

Zdeko Fury,  predsjednik, tel. 252 110, mob. 098 252110

Angelina Miladić, tajnica, mob. 09 15511140, mail: angelina.miladic@gmail.com 

Nada Baračkov, blagajnica, mob. 098 9864843

Miroslav Bahmajer, webmaster, mob.098 336490, mail : miroslav31000@gmail.com  

U Osijeku,01.10.2013.god.

Tekst napisala , tajnica Angelina Miladić, koristeći materijal koji je prikupio Miroslav Bahmajer i materijal iz arhive Društva, a za alpiniste koristeći materijal koji je dostavio voditelj alpinističke sekcije, Dario Majetić. 

Tajnica:
Angelina Miladić

Predsjednik:
Zdenko Fury