Dragi prijatelji, planinarke i planinari! Pozivamo vas na četvrti “Pohod slavonskim planinama”.

Uskoro nastavljamo tamo gdje smo stali prije godinu dana. Pozivamo i sve koji nisu bili s nama na prvom, drugom i trećem Pohodu da nam se pridruže – trasom SPP-a, Krndijom od Borovika preko pl. kuće Tivanovo u Gazijama do pl. doma Jankovac na Papuku.

Prije tri godine započeta akcija organiziranog obilaska Slavonskog planinarskog puta kroz 5 godišnjih pohoda, nastavlja se dionicom po Krndiji i Papuku 17./18. svibnja 2014.

Prvi Pohod održan je 21/ 22. svibnja. 2011. Dvodnevni pohod slavonskim planinama održava se svake godine trećeg vikenda u svibnju i svaki put se obilazi jedna dionica SPP-a. Na taj način za pet godina obiđe se cijela trasa SPP-a. Nakon toga se nastavlja novi petogodišnji “ciklus”.

Za one kojima je cjelodnevno hodanje prenaporno, moguća je “poludnevna” varijanta. 

Organizator je Slavonski planinarski savez u suradnji s lokalnim društvima, Stanicom vodiča Slavonija i nadležnim stanicama HGSS.

Na Pohodu će se moći kupiti dnevnik SPP, “Karton pohoda”, dnevnik obilaznice “Pet utvrda Požeške gore”, majice, bedževi, naljepnice … Sudionici svih pet Pohoda, ovjerenih u “Kartonu

pohoda” dobivaju spomen plaketu, a za sve koji SPP prijeđu “u jednom dahu”(a takvih je do sad bilo samo 9) predviđeno je posebno priznanje. Pohod za svaku godinu ima i svoj prigodni pečat. Ovim Pohodom se ujedno priključujemo obilježavanju 140 godina HPS.

PROGRAM POHODA:

Ako netko želi doći u petak, 16.05., i spavati na Boroviku treba se najaviti organizatoru. U pl. kući Borovik može spavati oko 20 osoba, a moguće je i kampirati pored same kuće. Za sudionike Pohoda, s planinarskom iskaznicom za 2014., korištenje kuće i kampiranje je besplatno. U kući nema struje i nedostupne su mobilne mreže. Moguće je i noćenje u Gazijama, ostavljanje vozila i organizirani prijevoz do Borovika (cca 1 sat vožnje) ali to treba posebno dogovoriti. Najave i dogovor oko smještaja u pl.kući Tivanovo u Gazijama treba obaviti neposredno s Brankom Tivanovcem 098 805 516.

17.05. subota

 • 7,00 Okupljanje planinara kod pl.kuće Borovik, KT 16, Ovdje je predviđeno ostavljanje vozila. Prijevoz vozača po vozila prema dogovoru i potrebama. Svi koji će imati potrebe za prijevozom vozača trebaju to dogovoriti s organizatorom najkasnije do srijede, 14.5. Pozdravna riječ organizatora i otvaranja Pohoda
 • 7,30 kreće se na pohod, u dvije grupe: 
  A) zahtjevnija – za one koji planiraju hodati cijelim putem, 11 sati, do pl. kuće Tivanovo
  B) prosječna – za one koji planiraju hodati oko 6 sati; od Borovika do Lončarskog visa

Satnica prvog dana:

 • 7:30 sati. Polazak svih planinara prema programu Pohoda. Obje grupe kreću se istim putem do Lončarskog visa ali grupa B ima posebne vodiče jer se očekuje nešto sporije kretanje i krenut će desetak minuta kasnije od grupe A.
 • 11:15 sati. dolazak na KT 17, željeznička postaja Londžica 
 • 12:30 sati. dolazak na Bedemgrad, KT 18
 • 13:30 sati. dolazak na Lončarski vis, KT 19, odmor, završetak hoda grupe B (odmor na Paulinovcu)
 • 16:30 sati. dolazak na Dobru vodu, KT 20, odmor i silazak do pl. kuće Tivanovo
 • 18:30 sati. dolazak do pl. kuće Tivanovo u Gazijama
  Na mjestima većih pauza bit će ponuđena voda, osvježavajući napitci i čaj ako bude hladno. Onima koji to žele, prevest će se prtljaga (presvlaka, hrana i slično) do odmorišta i kasnije do pl. kuće. Organizirana prehrana tijekom dana nije predviđena.
 • 19,00 – 06,00 večera, druženje i noćenje u pl. kući Tivanovo u Gazijama
  Kuća ima ograničen broj ležaja koji će se popuniti prema pristiglim prijavama a ostali mogu kampirati u dvorištu kuće. Kuća ima tekuću vodu i struju i dostupna je mobilnim mrežama. Mogućnost korištenja vanjskog roštilja i natkrivenog ložišta. Za sudionike Pohoda koji se prijave biti će kuhana večera. Najave noćenja i prehrane na 098 805 516 (Branko Tivanovac) do 14.05.2013.

18.05. nedjelja

 • A) zahtjevnija – za one koji planiraju hodati cijelim putem do Jankovca, oko 10 sati hoda
  B) prosječna – za one koji planiraju hodati manje; od pl.kuće do Dobre vode – KT 20, Petrovog vrha – KT 21 i nazad do pl. kuće Tivanovo – ukupno 5-6 sati hoda

Satnica drugoga dana:

 • 7:00 sati. Polazak svih planinara prema programu Pohoda. 
  Grupa A:
 • 9:00 sati. dolazak na Petrov vrh (Krndijski) KT 21
 • 10:00 sati. dolazak na Kapovac, KT 22
 • 12:00 sati. dolazak na Javor, KT 23
 • 15:00 sati. dolazak na Češljakovački vis, KT 24
 • 17,00 – 18,00 sati – dolazak do pl.doma na Jankovcu, KT 25, završetak Pohoda

Svaka grupa će imati svoje vodiče. Na mjestima većih pauza bit će ponuđena voda, osvježavajući napitci i čaj ako bude hladno. Onima koji to žele, prevest će se prtljaga presvlaka, hrana i slično) do odmorišta i kasnije do Jankovca. Organizirana prehrana tijekom dana nije predviđena. Organizirana prehrana tijekom dana nije predviđena. Na završetku Pohoda nije planirano nikakvo organizirano okupljanje pa je odlazak kućama u organizaciji samih sudionika prema vlastitom nahođenju. Za one koji nemaju svoj prijevoz i treba ih vratiti (vozače ili sve zajedno) do vozila parkiranih kod pl. kuće Tivanovo, organizirat će se prijevoz po popularnoj cijeni. Zbog planiranja, potrebno je prijaviti potrebe za prijevozom osoba najkasnije do 14.05.2014.

Dodatne mogućnosti:

– Ako ima entuzijasta koji planiraju turno proći cijeli SPP u 9-10 dana, molimo da se jave radi dodatnog informiranja. Putem će ih, po potrebi, pomagati povjerenici koji održavaju dionice SPP. Tko se za takav put odluči, mora biti kondicijski i psihički spreman te poštivati dogovorna pravila grupe. Takav put je moguće prohodati i u neko drugo vrijeme uz obavezno konzultiranje i najavu. Kontakt osoba za dogovor: Berislav Tkalac, 0996764736.

Tko ne može doći u subotu u jutro, može se Pohodu pridružiti tijekom dana ili u nedjelju na mjestima gdje je planiran odmor (uz najavu) ili polazak u nedjelju u jutro.

Svi koji bi došli zajedno s “jačim hodačima”, a nisu spremni na veće napore, mogu provesti ugodan vikend kraćim turama označenim stazama oko pl.kuće Tivanovo u vlastitoj organizaciji (nisu predviđeni vodiči). Također je moguće na Pohodu SPP obilaziti i točkasto po vlastitom izboru. KT dostupne automobilom: KT 16-Borovik, KT 17-Lonđica i KT 24-Jankovac. Do ostalih KT se može približiti autom: KT 18-Bedemgrad 1 h (po Rečici), KT 19-Lončarski vis 25 minuta (od Paulinovca), KT 20-Dobra voda 2 h (od Tivanova), KT 21-Petrov vrh 15 minuta i KT 22-Kapovac 45 minuta (Međa), KT 23-Javor 45 minuta (od Šaševa), KT 24-Češljakovački vis 2 h (od Jankovca).

Kartografija: SMAND 34 Papuk 1:30.000, SMAND 34a Krndija 1:30.000.

Planinari koji su obišli cijelu trasu SPP-a u prethodna tri Pohoda:

 • Dobrila Šuprina, HPD „Lipa“ Lipik
 • Branka Ećimović, PD „Psunj“ Pakrac
 • Žarko Roček, PD „Psunj“ Pakrac
 • Zdravko Ećimović, HPD „Klikun“ Pleternica
 • Ivica Vranić, HPD „Vidim“ Kutjevo
 • Ivan Grujuć, HPD „Vidim“ Kutjevo
 • Miroslav Lukačević, HPD „Vidim“ Kutjevo

Molimo najave dolaska, a naročito potreba za prijevozom osoba čim prije, najkasnije do 14.5.2014. isključivo na e-mail adresu: slavonski.planinari@gmail.com.

Za sva pojašnjenja, pitanja, najave i slično: Otmar Tosenberger, 091/1814119, e-mail: slavonski.planinari@gmail.com,

Za pitanja vezana uz trasu Pohoda i turni SPP obilazak: Berislav Tkalac, 099/676 4736 e-mail: btkalac@gmail.com

Dobro došli!