Najveće okupljanje planinara na našem području, Belišćanski podravski pješački put, započelo je u subotu 11.04.2015. godine u prijepodnevnim satima, trajao tijekom cijelog dana, uz šetnju, a nastavio se u nedjelju, posjetom Belišću i Valpovu i njihovim znamenitostima. 

Okupljanje planinara započelo je još u petak, kad su nam stigli gosti iz  BiH – iz Maglaja, za koje smo osigurali smještaj.

Okupljanje je organizirano ispred prostorija Kajak kluba, gdje smo dočekali svježim pecivom, toplim čajem i rakijom šljivovicom.

 

Odazivali su nam planinari iz  Slavonije i iz susjedne  BIH.  

 

Pridružili su nam se izviđači “Iovallios” Valpovo te dva razreda učenika iz Osnovne škole Belišća sa svojim učiteljicama.

 Skupu je bilo nazočno više do 200 sudionika.

Planinari okupljeni podno mosta 107 Hrvatske brigade, ovaj su put brda i planine odlučili zamijeniti ravnicom.

Pozdravne riječi dobrodošlice uputio je predsjednika društva Zdenka Kovača te zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić. 

Nakon pozdravnih riječi dobrodošlice uputili smo se na pješačke ture uz obalu rijeke Drave od kojih je kraća trajala 3, a duža oko 6 sati.

Hodali smo su uz obalu Drave došli do mjesta gdje se može spustiti u korito Drave ( zahvaljujući niskom vodostaju ) i hodati stotinjak metara po dravskom pijesku.. 

To je predivan  prizor i osjećaj  kao da si u pustinjskoj oazi. 

Tu smo se razdvojili, grupa je krenula kraćom stazom do odmorišta kod svetišta Sv. Ana, a druga dužom stazom do našeg odmorišta u blizini vodocrpilišta kod Gata. Nakon odmora na našem odmorištu  krenuli smo kroz šumu i uz baru Jugovaču, te do svetišta Sv. Ana  i vratili se na  – Kajak klub. 

Sudionike pohoda pratili su pripadnici HGSS-a  Osijek.

Nakon povratka u prostoru Kajak kluba nastavili smo druženje uz planinarski grah, osvježavajuća pića, te kolače koje su i ovog puta pripremile naše planinarke.

Šlag na predivan dan prepun dojmova bio je planinarska veselica u večernjim satima u subotu te prilika koja im se pružila u nedjelju, obilazak grada Belišća i Valpva. Posjetili su  valpovački dvorc Normann-Prandau sa srednjovjekovnom kulom i valpovačkim perivojem. 

Otpratili smo planinare iz BiH u poslijepodnevnim satima.

Kak smo ranije imali najavu za posjet našoj stazi oko 16 sati stižu nam gosti iz Pakraca.

Pakračani pri  povratku iz Kopačkog rita dolaze do Sv. Ana i s njima smo prošli kraći dio staze.

Hodali  piješčanim sprudom na Dravi, te kroz šumu na naše odmorište. Uz kratku stanku na odmorištu  krećemo kroz šumu i uz baru Jugovaču , pa uz žitna polja do svetišta Sv. Ana

Pozdravljamo se s našim gostima uz sretan put i dođite nam opet.

Mila Andrić