Ovogodišnji 67. Dan slavonskih planinara, održan je u nedjelju, 10. rujna. Mjesto događanja Strmac, domaćin HPD Strmac Nova Gradiška u suradnji s udrugom Slavonski planinari i uz potporu Biciklističkog kluba Psunj.

Vrijeme lijepo, ne suviše toplo, upravo prikladno za hodanje i aktivnosti na otvorenom.

Bila je to ujedno prigoda obilježiti 85 godina HPD Strmac i 60 godina Slavonskog planinarskog puta. Akcija je proširena 4. susretom planinara Vojvodine i Slavonije: Po panonskim gorama 2017. O povijesti SPPa svjedočila je i prigodna izložba postavljena na vanjskom zidu kuće. O svemu je tiskan prigodni letak a prigodni pečat je neizostavni dio ovih manifestacija.

Gosti iz Vojvodine, predvođeni bivšim (Iso Planić) i sadašnjim (Nikola Bobić) predsjednikom te sekeretarom (Milivoj Erdeljan) PSV, došli su dan ranije, u subotu. Domaćini su ih poveli SPPom do KT8 Gračanica. Članovi HPD Strmac mogu biti zaista ponosni što vode brigu da se ta gradina svake godine planski obnavlja slijedom njihove inicijative. Iste večeri je prikazan film koji prikazuje stanje prije obnove, simulaciju kako je utvrda mogla izgledati i kako će izbledati nakon planiranih radova obnove i konzervacije. Prikazana je i prezentacija o 60 godina SPP. Susret Po panonskim gorama se slijedeće godine održava u Vojvodini, krajem rujna ili početkom listopada.

U nedjelju se okupilo gotovo 300 sudionika iz 18 slavonskih i hrvatskih planinarskih društava te 6 PD iz Vojvodine i 2 PD iz BiH. U pozdravnom govoru se predsjednik SP, Otmar Tosenberger, posebno osvrnuo na značaj 60 godina SPP-a. Dopredsjednik HPD Strmac, Boris Lovrić, ovom prigodom prvi puta javno obznanio inicijativu da se Psunj proglasi zaštićenim područjem što je podržano spontanim pljeskom svih sudionika. Otvorenju su nazočili i predstavnici grada Nova gradiška, općine Cernik te član IO HPS Edo Bogović iz Novske.

Ponuđene su tri staze različitih dužina za hodanje, a Biciklistički klub Psunj je poveo rekreativnu vožnju brdskim biciklima. Najduža pješačka kao i biciklistička tura su vodile na Brezovo polje, vrh Psunja i najviši vrh Slavonije (985 m). Za sigurnost sudionika brinuli su članovi HGSS stanica Slavonski Brod.

Na povratku je slijedio odmor i druženje, grah za ručak pa zabavno-sportska natjecanja na visećoj  kuglani, bacanje kamena, planinarska alka i potezanje užeta. Mlađi i hrabriji su mogli iskušati svoje sposobnosti na umjetnoj stijeni pored kuće. Pobjednicma su uručene diplome.

Svim društvima su uručene zahvalnice za sudjelovanje a posebnu zahvalnicu je dobio najstariji sudionik Aleksandar Damjanović iz Novog Sada, stari poznavatelj slavonskih planina i vlasnik ovjerenog dnevnika i značke SPPa od prije 30-ak godina.

Slijedeće godine će domaćin 68. Dana SP, druge nedjelje u rujnu, biti HPD Sokolovac iz Požege, ujedno obilježavajući 120 godina planinarstava u svome gradu.