HPD „Sokolovac“ iz Požege, organizator je tradicionalne planinarske manifestacije 35. Papučki jaglaci u Velikoj kod planinarskog doma Lapjak.

Izlet je namijenjen svim ljubiteljima prirode, planinarima i rekreativcima.

Tradicionalno s prvim danima proljeća odazvalo se gotovo dvije tisuće planinara iz cijele Lijepe naše te iz susjedne Vojvodine, BiH i Mađarske.

Domaćin nas je dočekao sa toplim čajem i pecivom. Nakon pozdravnih riječi domaćina krenulo se na hodanje. Planinari su mogli birati između pet različitih staza, a svaka od njih imala je svog vodiča i drukčije vrijeme trajanja. Tako je prva staza Jaglaca “Tauberove stijene”, druga je planinarska kuća “Trišnjica”, treća ruta “Češljakovački vis”, zatim “Mališćak” i staza “Jankovac”. Staze su različite dužine i težine, te su kao takve prilagođene kako rekreativcima tako i iskusnim planinarima.

Miris svježe zemlje i šarenilo šumskog cvijeća najljepše je u ovo doba godine, a o ljepota i bistrina slapova praznik je za naše oči. Tako su Veličke livade oživjele su veselim žamorom i smijehom.

Organizatori ove manifestacije su HPD "Sokolovac", Općina Velika i Park prirode Papuk, a pokrovitelj Udruga “Slavonski planinari”.

Bez obzira što nas je malo kiša omela, svi nazočni su uživali na svojim odabranim stazama.

Kad jednom otkrijete ljepote Papuka tražit ćete priliku i posjetit ga opet.

Mila Andrić