• 22.04. nedjelja – Od Ivane do Tadije, HPD Dilj gora, Sl.Brod
    (Ivan Pehar, 0914473091, e-mail: pd.diljgora@gmail.com)

S radošću Vas pozivamo na planinarski pohod “Od Ivane do Tadije” koji organiziramo za planinare, građane, mlade, djecu i sve koji žele s nama prohodati stazama čarobne Diljske prirode koja je inspirirala naše književnike 22. travnja 2018. godine.

Okupljanje planinara i drugih sudionika pohoda je ispred planinarskog doma „Đuro Pilar“ u Brodskom Vinogorju od 9,00 do 9,30 sati uz čaj dobrodošlice.

Poslije pozdravnog govora domaćina krećemo na stazu uz stručno vođenje naših planinarskih vodiča. Cjelokupna staza će se obići s pauzama za oko 5 sati, ali postoji mogućnost za skraćenu verziju odnosno više pravaca hodanja. Staze nisu prezahtjevne i prilagođene su i početnicima u planinarenju.

a) Planinarski dom – Brlićevac (ljetnikovac obitelji Brlić gdje je boravila i pisala Ivana Brlić-Mažuranić) – Sveta Petka (izvor i izletište) – Rastušje (rodna kuća Dragutina Tadijanovića – obilazak 5 kn) – Šuma Striborova (uređeno dječje igralište s likovima od drveta iz bajki I.B. Mažuranić) – planinarski dom
b) Planinarski dom – Brlićevac – antena – planinarski dom
c) Planinarski dom – šuma Striborova – planinarski dom

Po povratku svih sudionika koji se očekuje oko 14,00 sati u ponudi je obrok po planinarskim cijenama, nakon čega nastavljamo veselo planinarsko druženje uz glazbu.

Iznenađenje pohoda

Na pohodu će nam se pridružiti Maja Klarić, poznata putopjesnikinja.

Naime, kako ovaj planinarski pohod spaja svijet planinarenja i književnosti, nakon povratka u planinarski dom oko 15,00 sati svi sudionici moći će sudjelovati u druženju s Majom Klarić, čuti predivne stihove njene poezije, kao i predstavljanju knjige Vrijeme badema koja je doživjela veliki uspjeh (o Caminu de Santiagu).

Maja je poznata kako u planinarskim, tako i u književnim krugovima, dosada ima izdane 4 knjige, a njena putovanja i zapise o njima prati veliki broj zaljubljenika u putovanja, planinarenje i poeziju, te je njena pjesma iz zbirke Život u ruksaku uvrštena u čitanku 8. razreda.

Veselimo se vašem dolasku!

Pozdravljam te, zelena šumo, velika.
Pozdravljam te u ovo jutro mirisno,
kad se granje pod teškom rosom savija,
blistajući na sunčanoj svjetlosti.
Korijenje tvoje crnu zemlju sapinje,
a stabla stoje čvrsto kao divovi.
O šumo, zelena šumo!
Ja volim miris tvojih cvjetova.
I šuštanja lišća na granama.
O, kako volim tvoje hladne izvore
i mahovinu, i bilje, i košute.
Volim te kao majku, šumo.
Tebe i tvoje ptice.
( Dragutin Tadijanović, Rastušje 1921.)