20. i 21.05. sub./ned

Pohod Slavonskim planinama, novi ciklus, Požeška gora, SP
(Otmar Tosenberger, 0911814119, e-mail: slavonski.planinari@gmail.com)

Dragi prijatelji, planinarke i planinari, nastavljamo drugi petogodišnji ciklus “Pohoda slavonskim planinama” u najavljenom i uobičajenom terminu i prema već tradicionalnom programu.

Stoga Vas pozivamo vas na “Pohod slavonskim planinama” II ciklus, druga dionica – 20./21. svibnja 2017. trasom SPPa od Strmca preko Zakorenja do Požeške Koprivnice. Osim SPPa, koji slavi 60 godina od osnutka, predlažemo i logistički podržavamo djelomični ili potpuni obilazak “5uPG – 5 utvrda Požeške gore” – zanimljive i poučne točkaste obilaznice (Viškovački grad, Vrhovački grad, Gornja Vrbova, Dolački grad i kula Gračanica).

PROGRAM POHODA:

20.5. subota

 • 8,30 okupljanje sudionika ispred pl. kuće Strmac.
  Ako netko želi doći u petak navečer, za spavanje se treba obratiti izravno domaru: Željko Brčić – Duša, 098 195 2320
 • 9,00 kreće se na Pohod: Srmac -(2h30″)– Baćin Dol– (1h15″)- Kula Gračanica –(2h30″)- vrh Kapavac–(1h30″) – Pl. sklonište ” Bajin Kijer” Zakorenje, dolazak oko 18-19 sati.
  Ukupno oko 8 sati hoda bez većih pauza. Veća pauza na Gračanici.
  Za one koji žele manje hodati, moguće su opcije: Strmac – Gračanica ili Gračanica – Zakorenje (polazak iz Gračanice oko 13 sati).

Kontrolne točke prvog dana: Pl. kuća Strmac – KT 7 SPP / Kula Gračanica – KT 8 SPP i KT 5 “5uPG”/ vrh Kapavac (618 m) – KT 9 SPP, KT “Najviši vrhovi hrvatskih županija” za Brodsko-posavsku županiju.

Na odmorištima dostupnim za vozila, bit će ponuđeni osvježavajući napitci po popularnim cijenama i pitka voda.

Organizirana prehrana nije predviđena. Onima koji to žele, prevozit će se prtljaga (presvlaka, hrana i sl) do odmorišta i kasnije tijekom Pohoda.

 • 19,00 – 06,00 večera, odmor i noćenje – pl.sklonište Bajin Kijer u Zakorenju Domaćin je Planinarska sekcija “Kapavac” Zakorenje HPD-a”Sokolovac” Požega. Za umorne hodače bit će domaće mesne juhe a roštilj na raspolaganju. Obavezno ponijeti vreće za spavanje i prostirke i najaviti se za noćenje dan ranije. Ako ne bude mjesta u skloništu, može se noćiti u šatorima pored objekta.

21.05. nedjelja

 • 7,30 nastavak Pohoda: prijevoz vozilima (kombi) od Zakorenja do šumarskog objekta Kuzma i odatle do Dolački grad – Kamen -(1h45″)– Maksimov hrast (altrenativno: Dolački grad – Piljana – Maksimov hrast) – gradina Gornja  Vrbova (alternativno, + 30″) (2h30″)– Crkveni Vrhovci –(2h30″)- Klikun -(40″)– Požeška Koprivnica
  Ukupno oko 7-8 sati hoda bez većih pauza. Veća pauza kod Crkvenih Vrhovaca.
 • 16,00 – 17,00 sati – dolazak u Požešku Koprivnicu, završetak Pohoda.

Za one koji nemaju svoj prijevoz i treba ih vratiti (samo vozače ili sve zajedno) do vozila parkiranih na Strmcu ili u Zakorenju, organizirat će se prijevoz po popularnoj cijeni. Zbog planiranja, potrebno je prijaviti potrebe za prijevozom osoba najkasnije do 19.05.2017.

NAPOMENA: Obzirom da se 21.05. 2017. održavaju lokalni izbori, nastojat ćemo se organizirati tako da Pohod završimo ranije kako bi većina mogla stići na svoja birališta prije 19,00.
…………………………………………………………………………….

Uz prigodni pečat Pohoda svi sudionici dobivaju naljepnicu 60 godina SPP.
U prodaji: dnevnik SPP – 50 kn; dnevnik 5uPG – 35 kn, karton Pohoda -10 kn.

Ako bude zainteresiranih za obilazak svih 5 KT “5uPG ” u vrijeme dva dana Pohoda to će biti logistički podržano. Treba računati da oni, u tom slučaju, neće stići prehodati i sav predviđeni put SPP-om. KT ove obilaznice “ovjeravaju” se isključivo fotografijom obilaznika na mjestu opisanom u dnevniku. Uz ovjeren dnevnik, obilaznik dobiva prikladnu Povelju.

Dodatne mogućnosti:
Tko ne može doći u subotu u jutro, može se Pohodu pridružiti na Gračanici oko 13,00 sati (uz najavu) ili u nedjelju u jutro, kod šumarskog objekta Kuzma SPP je moguće obići i brdskim biciklom, dijelom istim putem kao hodajući a dijelom šumskim cestama i eventualno do KT pješice. Za sada nismo zabilježili takav obilazak pa je prilika da se zainteresirani jave radi prijedloga najpovoljnije trase i ostalog dogovora. Dionica Požeška Gora je vrlo pogodna za obilazak biciklom.

Molimo najave dolaska, a naročito potreba za prijevozom osoba čim prije, a najkasnije 19.5.2017. isključivo na e-mail adresu: slavonski.planinari@gmail.com.

Organizator osigurava prijevoz rezervnih stvari i opreme, osvježavajuće napitke i vodu na većim odmorištima.

Za sva pojašnjenja, pitanja, najave i sl: Otmar Tosenberger, 091/1814119,
e-mail: slavonski.planinari@gmail.com
Dobro došli!