Drugi Pohod slavonskim planinama održan je 19. i 20.05.2012. na Požeškoj gori. Već 18.05. u planinarskom domu na Strmcu spavalo nas je oko 20 planinara koji smo stigli iz udaljenijih mjesta Hrvatske kako bi u jutro bili odmoreniji za 11 sati dugu turu od Strmca preko Baćin Dola, Gračanice, Kapavca, Piljane i Maksimovog hrasta do Vladisova.

Prvi dan je na Pohodu bilo 52 planinara s tim da su neki hodali kraću turu od Baćin Dola do Piljane. Okrjepa je bila podno Gračanice i na Piljani u organizaciji HPD Strmac iz Nove Gradiške. U lovačkoj kući “Graničar” kod Vladisova organizirana je večera i noćenje u kampu i kući, te službeni dio Pohoda sa dodjelom Priznanja i Zahvalnica. Posebno smo zahvalni domaćinima, Lovačkoj udruzi „Graničar“ iz Starog Petrovog Sela, koji su svoju kuću sa tri dvokrevetne sobe, skupnim ležištem, strujom i vodom ponudili na korištenje planinarima koji dolaze u ove krajeve u bilo koje doba godine. Za kontakt telefon i najavu dolaska treba se obratiti na adresu SPS-a. Kako su iste večeri pristigli i oni koji su se odlučili za drugi dan Pohoda bilo nas je sve skupa oko 80 prisutnih, što za ovakav događaj u planini i nije mali broj ljudi.

Drugi dan je hodalo oko 60 planinara turu od 8 sati hoda. Neki su išli samo do Crkvenih Vrhovaca što je i bila predvođena kraća tura za drugi dan Pohoda. Od Vladisova do Maksimovog hrasta planinare smo prevezli vozilima dobrom makadamskom cestom kako se ne bi morali vračati istim putom koji su već jučer prošli. Dakle nastavili smo od Maksimovog hrasta preko Crkvenih Vrhovaca, Šabanovog oraha, Klikuna, Jegerove livade, i spustili se u dolinu Orljave. Sve je završilo u selu Ratkovici kod Caffe bara “Zlatna dolina”. Okrjepa je bila iza Crkvenih Vrhovaca (Pavlov dol) a organizacije se prihvatio HPD Klikun iz Pleternice. Sve satnice odgovarale su onom što stoji u Dnevniku SPP-a ili na novim putokazima sa znakom SPS-a.

Zahvaljujući vrijednim planinarima-markacistima iz već spomenutih društava trasa SPP-a je odlično markirana. I to je jedan od doprinosa organizacije Pohoda jer se svi potrude da trasa SPP-a bude uređena i dobro markirana a kasnije i održavana što do sada nije bio slučaj. Mislimo da je tome doprinijelo i novo ustrojstvo Komisije za SPP i ostale p.p. SPS-a. Komisija od prošle godine ima po dva povjerenika za svaku od 5 dionica SPP-a te povjerenstvo za ostale planinarske putove van SPP-a i povjerenika za markaciste. Njihova je dužnost i čast, briga o planinarskim putovima Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u suradnji sa domicilnim planinarskim društvima. Sve kontrolne točke na prve dvije dionice SPP-a imaju kutije sa upisnom knjigom i pečatima a postavljanje istih, tamo gdje ih nema, nastavljamo dalje i nadamo se da ćemo ih postaviti do kraja godine. Vrijeme je bilo kao i prošle godine sunčano i ugodno za hodanje.

Ovom prilikom Slavonski planinarski savez otvorio je novu planinarsku obilaznicu točkastog tipa koja se zove “Pet utvrda Požeške gore”. Hodalo ju je 8 planinara od kojih je 5 obišlo svih 5 kontrolnih točaka i zaslužilo Povelju za „osvajanje“ Viškovačkog i Vrhovačkog grada, te grada Gornja Vrbova, Dolačkog grada i Kule Gračanice. Vodiči su nam bili naši povjerenici. Prvi dan su nas vodili Darko Prusina (HPD Zanatlija, Osijek) i Žarko Roček (PD Lipa, Lipik) a drugi dan Josip Ciganović i Zdravko Ečimović iz HPD Klikun Pleternica. Iako Darko Prusina nije povjerenik SPS-a, izuzetan je poznavalac SPP-a jer ga je obišao do sada čak 8 puta za što je dobio i posebno Priznanje SPS-a. To samo dokazuje da nisu u pitanju pečati već ljubav prema našim planinama.

Pohod je osiguravala HGSS, stanica Požega. Osim jedne manje nezgode koja se dogodila prvoga dana planinaru iz Belišća, sve drugo je prošlo u najboljem redu na zadovoljstvo društava suorganizatora kao i organizatora Pohoda, SPS-a. Na Pohodu su bila slijedeća planinarska društva: Tikvica  Županja, Grac Cerna, Dilj gora Sl. Brod, Đakovo, Vidim kutjevo, Zanatlija Osijek, Belišće, Sokolovac Požega, HZZO Požega, Klikun Pleternica, Strmac Nova Gradiška, Psunj Pakrac, Lipa lipik, Zmajevac Novska, Petrov vrh Daruvar, Papuk Virovitica, Bilogora Bjelovar, Ericsson-Tesla Zagreb, Željzničar Zagreb.

Svima nama ostaju samo lijepe uspomene koje će nas držati do slijedećeg Pohoda 2013. na Dilj gori. Dođite i pridružite nam se jer slavonske planine, iako nisu visoke, nude svakom planinaru dobrodošlicu i umor koji nestaje i uspomene koje ostaju.

BerislavTkalac