Ovogodišnje Kutjevačko Martinje održalno je 8. i 9. studenoga. Ovu manifestaciju za široku javnost organiziraju Grad Kutjevo, Turistička zajednica grada Kutjeva, Udruga Kutjevački vinari i HPD Vidim Kutjevo. Bez planinara koji se tom prigodom okupe drugog dana (nedjelja) teško da bi  Kutjevačko Martinje opravdalo svoje postojanje.

Već duži niz godina to je najveća planinarska manifestacija u Slavoniji a među malobrojnim u Hrvatskoj koja okuplja 1500-2000 planinara.
Tako je bilo i ove godine. Došli su planinari iz 71 društva od čega 13 iz BiH i 19 iz Srbije.

Okupljanje je započelo nešto prije 9 sati na Trgu Graševine uz prigodan glazbeni doček Puhačkog orkestra Kutjevo i tradicionalnu okrijepu na štandu organizatora. Poslije pozdravnih riječi dogradonačelnika, predsjednika HPD Vidim i predstavnika HPS, krenulo se na hodanje – 3 ponuđene staze po izboru, 2:50 do 4:30 sati hoda obroncima Krndije. Dvije staze su imale zajedničko odmorište kod planinarskog skloništa Mlaka a treća je išla preko Vinkomira , jugoistočnim grebenom Krndije i Dobre vode pa do ribnjaka  i nazad do Kutejeva.

Vrijeme je bilo idealno, na mahove previše toplo. Poslije hodanja je dobro prijala raznovrsna ugostiteljska ponuda jela i pića, napose mlade graševine koju se moglo kušati prije i poslije “krštenja mošta”. Uslijedio je kulturno-zabavni program i “krštenje mošta” a moglo se pogledati i stalnu Muzejsku zbirku Slavonskog planinarstva (pored kušaonice vina PK Kutjevo) otvorenu na prije dvije godine.

Otmar Tosenberger