Pet utvrda Požeške gore

Obilaznica je točkastog tipa. OBILAZAK I PRIZNANJE OBILASKA: strana 6. iz dnevnika.

Kontrolne točke planinarske obilaznice „Pet utvrda Požeške Gore“: strana 7 iz dnevnika.

Asfaltna cesta koja pravi krug oko Požeške gore duga je oko100 km, a ide, gledano sa zapadne strane gore, kroz ova mjesta: Rešetari, Baćin dol (odvojak za KT 5, od crkve do okretišta 2 km markiranim makadamom, pješački prilaz do KT 5, 20 minuta). Brestovac (odvojak za KT 4, asfaltom 1,4 km, do rampe još 1,3 km makadamom, do Š.K. Kuzma još 1,5 km, do Korbačevca (lijevo cesta i kasnije pl. put ide na Kamen a ravno za Dolački grad) još 400 m, a do KT 4 markiranim makadamom još  1,6 km, i pješački prilaz od ceste do KT 4, 1 minuta). Sveukupno od Brestovca do KT 4 je 6,2 km. Požega ima markirani planinarski put (preko Sokolovca do KT 2, 1,5 sat). Iz Požege ide cesta (20 km) za Novu Kapelu (odvojak za KT 2, asfaltnom cestom od Požege do Gradskih Vrhovaca 6 km, pješački prilaz sa ceste do KT 2, 20 minuta). Krug dalje prolazi kroz slijedeća mjesta: Viškovci (pješački prilaz sa ceste do KT 1, 40 minuta), Pleternica (odvojak za KT 1, asfaltom 1 km, markirani makadam 5 km preko Starca i pješački prilaz do KT 1, 10 min.), Batrina, Nova Kapela, Vrbova (odvojak za KT 3, asfaltnom cestom do kraja Blažević Dola 4,5  km, 500 m makadama do lovačke kuće i rampe, a do okretišta još 3 km markiranim makadamom i 500 m do drugog lošijeg okretišta te pješački prilaz do KT 3 od 15 minuta). Sveukupno od Vrbove kroz Blažević Dol do okretišta je 8,5 km. Godinjak (odvojak za Tisovac 3,5 km asfaltom, makadamom do lovačke kuće Jambrovac 2 km, do nadstrešnice uz potok Pokotina 1,5 km, do Piljane 2 km i još 500 m  do okretišta). Godinjak-okretište je 9,5 km. Pješački prilaz od okretišta do KT 4 je 40 minuta.

Opisi prilaza

KT 1. Viškovački grad. Prilaz ovoj utvrdi moguć je iz četiri smjera. Prvi je od izletišta Klašnice do kojeg se može doći makadamskom cestom iz sela Bzenica pored Pleternice. Put izlazi na makadamsku cestu koja spaja Laze i Pleternicu blizu Tromeđe. Tu skrenemo desno na istok i poslije 800 m skrenemo sa ceste lijevo na sjever. Isti je i drugi prilaz iz pravca Crkvenih Vrhovaca (11 km makadamskom cestom preko Ćosinih i Vasinih Laza). Za 10 minuta niz brdo smo do KT 1. Ispred utvrde je šumska cesta koju kad prijeđemo, odmah idemo puteljkom u lijevo do ploče koja je sa vanjske strane gradine na kuli. Putić počinje kod velikog kamenja (lijevo od puta). Ako želimo ući u unutrašnji prostor grada moramo se probijati kroz gustiš jer je utvrda sva zarasla u šiblje, draču i drveće. Prilaz gradu iz sela Viškovci je sa sjeverne strane pa ako dolazimo od tuda moramo zaobići grad sa lijeve strane kako bi došli do KT. To je treći prilaz gradu. Auto ostavimo u Viškovcima kod igrališta. Prvo slabom cestom koja prelazi u kolni put zatim kroz šumu uz brdo, grebenom i stazicom smo na KT 1 za 40 minuta. Četvrti prilaz je iz središta Pleternice. Tu ostavimo auto. Idemo kroz grad u pravcu zapada oko 1 km, a zatim makadamskom cestom još 5 km do odvojka (10 minuta hoda) za KT 1. Cesta je dobra (i markirana) jer vodi do vikendica i vinograda u područje zvano Starac. Tu se nalazi kapela sv. Petra i vidikovac u sred vinograda. Od Starca  do KT 1 (odvojak) je oko 2 km. Auto se može ostaviti na okretištu iza Starca a i uz cestu kod odvojka.

KT 2. Vrhovački grad. Auto parkirati kod bunara u Gradskim Vrhovcima. Vratiti se asfaltom u pravcu Požege 100 metara i prtenim putom za 5 minuta smo na križanju sa planinarskim putom koji dolazi iz Požege (Sokolovac). Skrenuti lijevo i preko livade sa klupom za 15 minuta smo do KT 2. Ima i stari, zapušteni pl. put koji silazi jugo-zap. sa grada i za sat i pol dolazi na Tromeđu. Tim putom nije preporučljivo ići bez lokalnog vodiča. Put nije održavan.

KT 3, Gornja Vrbova grad. Prilaz autom iz Vrbove preko Blažević Dola. Od rampe na mostu potoka Maglaj (iza rampe sa desne strane je lovačka kuća) treba ići makadamskom cestom ravno na sjever. Nakon 3 km je proširenju ceste i okretište. Tu treba ostaviti auto. Desno od parkirališta je golet bez šume. Dalje cestom (koja ide u dvostruki zavoj) uz brdo pa niz brdo do drugog okretišta i čeke do potoka. Od rampe do potoka cesta je markirana kao i dalje do KT 3. Uz potok pored hranilišta za divljač hodamo 2 minute. Prijeđemo potok i strmo uz brdo pored nekoliko borova do stare hrastove šume uskom stazom i dobrom šumskom vlakom do utvrde (10 minuta). Lijevo idemo do ploče sa natpisom KT 3 (1 minuta). Desno za 15 minuta dolazi se do Tromeđe i SPP-a pa je prilaz moguć iz pravca Crkvenih Vrhovaca (1 sat i 45 min.) ili Maksimovog hrasta ( 1 sat i 15 min.). Do Maksimovog hrasta iz Vladisova je 1:45'.

KT 4, Dolački grad. Prilaz autom iz Godinjaka preko Tisovca do okretišta iza Piljane. Od okretišta 20 minuta do križanja sa planinarskim putom koji vodi na Kamen. Nastaviti ravno 10 minuta i onda skrenuti na sjever kroz razrijeđenu šumu još 10 minuta do makadamske ceste koja dolazi iz Brestovca. Sa ceste je 1 minuta do grada. Prilaz autom iz Brestovca preko lovačke kuće Kuzma do izvora (stol i klupe) Korbačevac gdje treba skrenuti desnom makadamskom cestom (i paziti na skretanje za grad koji nam je sa desne strane) a lijevi krak (koji je također markiran) ide oko 1 km na jug. Zatim planinarska staza ulazi u šumu i spaja se sa putom koji smo presjekli kad smo išli od okretišta Piljana. Spoj ovih putova je na 10 minuta hoda prije Kamena (SPP). Od Kamena do Dolačkog grada je 1 sat. Na Kamen se može doći sa Maksimovog hrasta (30 minuta), od grada Gornja Vrbova (45 minuta) ili iz Crkvenih Vrhovaca (2 sata). Na Dolački grad se može doći i iz sela Dolac slabije markiranim putom za oko 45 minuta hoda. Ovaj prilaz ne preporučujemo. Put je zarastao u kupine i nije održavan.

KT 5, Kula Gračanica. To je i KT 8 SPP-a. Opis puta je i u dnevniku SPP-a. U Baćin Dolu kod crkve skrenuti u smjeru istoka i pored kafića makadamom do okretišta (2 km ili pola sata hoda). Kod okretišta sa nadstrešnicom i klupama skrenuti lijevo oštro uz brdo i za 20 minuta smo kod utvrde. Šumska cesta koja ide ravno također vodi do KT 5 i ima table eko udruge „Izvor“ iz Nove Gradiške. Spaja se sa SPP-om na 5 minuta iza grada prema Kapavcu. Na KT 5 se može doći po SPP-u  iz smjera Mladika i vrha Kapavac. Također i šumskom cestom, koja  je nekad bila markirana a silazi na asfaltnu cestu iza Baćin Dola (kod skretanja za Opatovac).

Za jednodnevni izlet vozilom preporučujemo slijedeće prilaze kontrolnim točkama:

KT 1 iz Viškovaca (od igrališta), KT 2 iz Gradskih Vrhovaca (od bunara), KT 3 iz Blažević Dola (od rampe), KT 4 iz Brestovca (od rampe), KT 5 iz Baćin Dola (od crkve). Svi ovi prilazi kontrolnim točkama su markirani i gore opisani. 5uPG djelomično koristi trasu SPP-a.

Do svih ovih polazišta moguće je doći vozilom u sva godišnja doba pa i kad su snježni uvjeti.  

5uPG se može obići i turno u jednom danu. Predlažemo trasu: Pleternica-Viškovački grad-Crkveni Vrhovci-Gradski Vrhovci-SPP-om na Tromeđu-Gornja Vrbova-Kamen-Dolački grad-Piljana-Kapavac-Gračanica-Baćin Dol. Ovu trasu se može preći za 12 do 14 sati hoda.

Planinarski dom Strmac, udaljen je od Baćin Dola 15 km cestom ili 2 sata hoda po SPP-u.  

Za Slavonski planinarski savez, Berislav Tkalac, autor teksta dnevnika 5uPG, Županja, 28.10.2012. Suradnica na tekstu Nada Banović, Požega. Ispravke u tekstu od 06.01.2013.  

 

 

 

 

 

        

 

Additional information