Promocija knjige “U zagrljaju planina i ljudi

"Planinarsko društvo „Krndija“ Našice i Obitelj Trošelj jučer su u Gradskoj vijećnici održali promociju knjige Ivana Drage Trošelja „U zagrljaju planina i ljudi“.

Predsjednik planinarskog društva Hrvoje Tržić pozdravio je publiku, predstavio sve goste te se zahvalio svima koji su pomogli u tiskanju knjige.

O knjizi i Dragi Trošelju govorili su i mnogi njegovi prijatelji: Antun Lovrić – urednik knjige, Đorđe Balić – nekadašnji tajnik Udruge Slavonski planinari, našički planinari Miljenko Baloković i Slavko Žagar.

Svi su istaknuli njegov rad u kulturnoj i društvenoj sferi, a najviše planinarstvu. Naglasili su i njegov angažman na obnovi planinarskog skloništa Šugarske dulibe, poticanje inozemnih putovanja, planinarsku fotografiju, uspon na Ararat i pisanje o Papuku i Krndiji te pisanje za Hrvatski planinar.

Nazočni su bili i gradonačelnik Josip Miletić i dogradonačelnik Krešimir Žagar, a gradonačelnik je pozdravio sve goste te naglasio kako Grad podržava planinare te izdavanje knjige. Ulomke iz knjige čitala je profesorica Hrvatskog jezika i književnosti Leopoldina Mijatović i učenice Dramskog odgoja Ida Raich i Lara Knežević. Dragin sin Mario Trošelj na kraju se zahvalio svima koji su sudjelovali u promociji i u buđenju lijepih uspomena.

Knjiga “U zagrljaju planina i ljudi” objavljena je posthumno prema zapisima s planinarskih pohoda Ivana Drage Trošelja, a zapise je uredio i nadopunio Antun Lovrić."

Tekst i foto: www.radionasice.hr, Ninoslava Pavlus