Našički planinari se popeli na Olimp i brojne vrhove u Makedoniji

Svake godine članovi PD "Našice" organiziraju središnji, odnosno godišnji izlet. Ove godine odlučili smo se za Makedoniju i Grčku. Izlet je organiziran od 19.- 29. srpnja i sudjelovalo je 16 članova. Teško je opisati što smo sve prošli u 11 dana.

Uz jako puno planinarenja, bilo je tu kulturno- povijesnih i prirodnih ljepota ovih dviju zemalja. Uživali smo u ljepotama glavnog grada Makedonije Skoplja uz vodstvo našeg dragog vodiča Živka Temelkovskog i popeli se na skopsku planinu Vodno (1066 mnv) na kojoj stoji grandiozni križ postavljen u čast 2000 godina rođenja Isusa Krista. Posjetili smo kanjoj rijeke Matke iznad kojeg se izdižu stjenovite klisure i koji je alpinističko središte Makedonije. Uživali smo u gostoprimstvu domaćina na Popovoj Šapki i popeli se na Titov vrh (2747 mnv- drugi najviši vrh Makedonije) na živopisnoj planini Šari.

Posjetili smo i Nacionalni park Mavrovo, grad Tetovo, Mavrovsko jezero i poznati manastir sv. Ivana Bigorskog. Popeli smo se na Golem Korab (2764 mnv), najviši vrh Makedonije koji se nalazi na granici s Albanijom. Razgledavali smo grad Struge i prelijepi Ohrid te ogromno Ohridsko jezero s poznatim samostanima sv. Nauma i izvorima ohrdskog jezera koje smo vidjeli vožnjom u čamcima.

Popeli smo se i na vrh Magaro (2255 mnv) u Nacionalnom parku Galičica s kojeg smo gledali na Ohridsko i Prespansko jezero Nakon toga smo vidjeli i Bitolu, drugi najveći grad Makedonije i ostatke antičkog grada Herakleje s najočuvanijim mozaikom na svijetu. Popeli smo se i na vrh Pelister ( 2601 mnv) u Nacionalom parku Pelister u turi koja je trajala 12 i pol sati.

Pozdravili smo se s Makedonijom i nastavili put Grčke. Posjetili smo grad Solun i kupali se u Egejskom moru u gradiću Leptokariji podno Olimpa. Smjestili smo se u gradu Kalampaki iznad kojeg se nalaze čuveni manastiri Meteori koje smo razgledali. Središnji dio izleta i šećer na kraju bio je uspon na Olimp, planinu grčkih bogova. Iznad gradića Lytochora došli smo na početnu točku Prioni (1100 mnv) i popeli se na 2100 mnv do doma gdje smo noćili. Idući dan popeli Idući dan popeli smo se na vrhove Scalu, Scolio i 12 najhrabrijih članova na zahtjevni Mytikas, najviši vrh Olimpa.

Poslije toga smo se puni dojmova sretno vratili svojim domovima. Hvala svima koji su sudjelovali na izletu i što su izdržali i fizički i psihički jer u u nekim trenucima to nije bilo nimalo lako. Plan je bio vrlo ambiciozan što je potvrdio i naš iskusni vodič Živko, ali mi smo ga ostvarili. Bilo je često puta žurbe kako bismo sve stigli, umora jer su ture trajale po 12 h i bile vrlo zahtjevne. Mnogim članovima ovo su prvi vrhovi iznad 2000 metara, a kruna svega je Olimp s gotovo 3000 mnv. Nadamo se da će nastaviti i dalje pomicati granice.

Do nekih sljedećih druženja.

Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje!