Održan Pohod slavonskim planinama, dionica Krndija [FOTO]

Prema ranije utvrđenom kalendaru, trećeg vikenda u svibnju se održava Pohod slavonskim planinama u organizaciji udruge Slavonski palninari i uz potporu lokalnih društava. Ove godine je (u sklopu drugog petogodišnjeg ciklusa) došla na red dionica Krndija, koja obuhvaća hodnju Slavonskim planinarskim putom na području od planinarske kuće Borovik do planinarskog doma Jankovac s noćenjem u planinarskoj kući Tivanovo u Gazijama.

Za one koji su fizički i psihički najspremniji, to je značilo proći cijelu dionicu – ukupno oko 18 sati hoda u dva dana. Manje spremnima je ostalo na izbor da se priključe ili odustanu na mjestima koja su dostupna vozilima.

SPP je duga linijska obilaznica pa ju je nemoguće proći (osim turno, dan za danom) bez osiguranog prijevoza za povratak do polazne točke. Upravo je to bila temeljna ideja pri pokretanju Pohoda slavonskim planinama 2011. godine jer je osigurana logistika pratećim vozilom koje prevozi višak opreme, hranu i piće na dogovorena njesta za duži odmor. Osim toga se vrši prijevoz sudionika koji odustanu od daljnjeg hodanja a isto tako i prijevoz do vozila na polaznoj točki.

Pohod je zamišljen tako da se u tradicionalnom terminu prođe jedna od 5 dionica SPPa što rezultira ovjerom kompletnog obilaska. Prvi ciklus je završen 2015., a 2016. započeo drugi, kojem je ovo bila četvrta, pretposljednja dionica.

Na žalost je u drugom ciklusu došlo do značajnog pada broja sudionika pa su ove godine hodali ili bili u službi logistike 18 planinarki i planinara iz slavonskih društava (PD Psunj Pakrac, HPD Lipa Lipik, PD Krndija Našice, HPD Bršljan-Jankovac Osijek,HPD Sunovrat Đurđenovac, HPD Sokol Feričanci, HPD Vidim Kutjevo, PD Đakovo i članovi stanice HGSS Vinkovci). Od toga su četvero prošli cijelu dionicu od Borovika do Jankovca. Osim umora, nije bilo nikakvih drugih poteškoća.

Tekst: OT